Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komora sestier: Predčasne narodené deti z dojčenia profitujú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Naším cieľom je preto zvýšiť povedomie o špeciálnej situácii, v ktorej sa matky predčasne narodených a hospitalizovaných novorodencov nachádzajú, pokiaľ ide o dojčenie, zdôraznila SKSaPA.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Predčasne narodené deti profitujú z dojčenia viac ako ich rovesníci, ktorí sa narodili v termíne. Napriek tomu ich dojčia menej. Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia na to upozornila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie komory Lukáš Kober.

Za posledné dva roky sa podľa komory tento rozdiel zväčšil. "Miera dojčenia počas pandémie ochorenia COVID-19 výrazne klesla, najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti o novorodencov," skonštatovala komora. Treba podľa nej obnoviť mieru dojčenia na úroveň pred pandémiou a posilniť kapacitu systémov podpory dojčenia, najmä v kritických prostrediach, akými sú nemocnice.

Prekážkou sú podľa nej fyziologické stavy predčasne narodených detí. "Často nie sú fyzicky schopné dojčenia, pretože napríklad nevedia koordinovať satie a prehĺtanie alebo ich tráviaci systém ešte nie je dostatočne zrelý," ozrejmila komora.

Problém pre matky predčasne narodených detí môže byť tiež nedostatok informácií či emocionálny tlak. "Naším cieľom je preto zvýšiť povedomie o špeciálnej situácii, v ktorej sa matky predčasne narodených a hospitalizovaných novorodencov nachádzajú, pokiaľ ide o dojčenie," zdôraznila SKSaPA.

Významnú úlohu v podporovaní, propagovaní a zvyšovaní miery dojčenia podľa nej zohrávajú neonatologické sestry a pôrodné asistentky. Komora upozornila, že pri ich enormnom nedostatku môžu ich ochotu pomáhať prekryť súčasné problémy zdravotníctva.

SKSaPA sa spolu so 120 organizáciami z celého sveta zapojila do kampane Svetový týždeň dojčenia, ktorú organizuje Svetová aliancia pre dojčenie. Vo väčšine krajín sa oslavuje počas 1. až 7. augusta.