Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SKSaPA: Schválené zvýšenie miezd neudrží sestry v systéme

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Komora tiež podotkla, že platy sa nezvyšujú sestrám v zariadeniach sociálnych služieb, ambulanciách či v agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Zvýšenie miezd zdravotníkov, ktoré schválil parlament, neudrží sestry a pôrodné asistentky v systéme. Na sociálnej sieti to uviedla Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

"Teší nás, že k zvyšovaniu miezd dôjde, avšak nedosiahne sa tým cieľ, ktorým malo byť zastabilizovať sestry a pôrodné asistentky v systéme. Dnes zaznamenávame katastrofálny nedostatok sestier - takmer 15.000," skonštatovala.

Komora skritizovala, že poslanci Národnej rady SR neakceptovali jej požiadavky. "Oslovili sme každého poslanca, aby zvážil možnosť zvýšenia miezd o približne 150 eur, pretože inflácia 14 percent spôsobí, že k reálnemu zvýšeniu miezd vlastne ani nedôjde, a teda toto zvýšenie nepovažujeme za dostatočné," upozornila.

Komora tiež podotkla, že platy sa nezvyšujú sestrám v zariadeniach sociálnych služieb, ambulanciách či v agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

Parlament v stredu schválil zvýšenie miezd zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Zohľadňovať sa po novom majú aj roky praxe. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 132, proti jeden.