Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Šéf zubárov: Pripravenosť absolventov na prax sa z roka na rok znižuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa členky rady SKZL Michaely Lifkovej veľký problém predstavuje pre študentov nedostatočné materiálno-technické vybavenie.

Bratislava 27. januára (TASR) - Pripravenosť absolventov zubného lekárstva na prax sa z roka na rok znižuje. Preto je nevyhnutné prehodnotiť potrebu absolvovania praxe práve skončených študentov po vysokej škole. Vo štvrtok na to poukázal prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Na zefektívnenie štúdia zubných lekárov je potrebné zvýšiť finančnú dotáciu na študijný program zubné lekárstvo. Peniaze sú podľa Moravčíka potrebné na kvalitné vybavenie pracovísk, v ktorých študenti získavajú prvú prax. Nevyhnutné je tiež zvýšiť finančné ohodnotenie pedagógov na lekárskych fakultách a zvýšiť koeficient náročnosti štúdia pre zubné lekárstvo. "Boli by sme preto radi, keby štát vyčlenil viac peňazí na toto štúdium," skonštatoval Moravčík.

Podľa členky rady SKZL Michaely Lifkovej veľký problém predstavuje pre študentov nedostatočné materiálno-technické vybavenie. "Na súčasný počet študentov nie je dostatočný počet zubných kresiel a súprav. Na všetkých klinikách je na jedno kreslo šesť až osem študentov," priblížila Lifková. Nedostatok učiteľov zubného lekárstva zas spôsobuje vysoké pedagogické úväzky. "V krajinách EÚ je odporúčanie, že jeden učiteľ pracuje s dvoma až troma študentami, kým u nás je päť až šesť, nezriedka aj desať študentov na jedného pedagóga," spresnila Lifková.

Podľa SKZL je preto nevyhnutné zabezpečiť reálnu prípravu študenta na prax, a to umožniť mu vykonávať prax v zubných ambulanciách aj počas semestra v rámci povinných 1500 hodín povinnej klinickej praxe.