Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SLeK: Návrh zákona o doplatkoch za lieky je robený v prospech Penty

Foto: TASR

Zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) dnes priniesli poslancom Národnej rady SR knihu Gorila.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) dnes priniesli poslancom Národnej rady SR knihu Gorila. Zákonodarcov chcú tým upozorniť na to, že návrh zákona o doplatkoch za lieky je podľa SLeK robený vyslovene v prospech finančnej skupiny Penta a siete lekární, ktorú táto skupina prevádzkuje.

"Kniha Gorila hovorí o tom, že od roku 2006 sa Penta snaží nekalým spôsobom ovládnuť slovenské zdravotníctvo. Chceme, aby si to takto poslanci pripomenuli," uviedol druhý viceprezident SLeK Tomáš Turiak. Okrem knihy odovzdali zástupcovia SLeK aj otvorený list, v ktorom žiadajú, aby poslanci odmietli pozmeňujúci návrh k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov.

Podľa tohto návrhu, ktorý v parlamente po dohode s ministerstvom zdravotníctva predložil Richard Raši (Smer-SD), by lekárne mali mať možnosť aj po zrušení vernostných systémov naďalej poskytovať zľavy na doplatkoch za lieky predpísané na recept. Zľava však bude môcť byť maximálne polovica z doplatku. Okrem liekov budú lekárne poskytovať takúto zľavu aj na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny predpísané na recept.

"Systém zliav, tak ako je navrhnutý v tejto forme, je oveľa horší ako ten, ktorý platil doteraz. Dospejeme ním k tomu, že veľká finančná skupina, ktorá prevádzkuje lekárne Dr.Max prevalcuje malé vidiecke lekárne, ktoré budú zanikať," povedal prezident SLeK Tibor Czuľba a dodal, že by mohlo ísť približne o 30 percent lekární na vidieku.



Návrh v takejto podobe podľa prvého viceprezidenta SLeK Ondreja Sukeľa takisto prakticky zruší aj súťaž výrobcov. "Dnes, keď výrobca chce, aby mal liek s nízkym alebo žiadnym doplatkom, musí súťažiť s inými výrobcami v kategorizácii, teraz mu bude stačiť sa dohodnúť s nejakým prevádzkovateľom veľkej siete lekární, že bude čiastočne tieto doplatky kompenzovať."

Podľa Sukeľa ide o jednoznačný záujem, aby sa výrobcovia dohodli na pretláčaní svojich konkrétnych liekov a takýmto spôsobom budú kompenzovať znížené doplatky za lieky.

Sukeľ tvrdí, že ak ministerstvo zdravotníctva chce, aby pacienti platili za lieky menej, môže tak urobiť každý mesiac v rámci vydávania cenového opatrenia. "V tomto opatrení pani ministerka podpisuje každý mesiac doplatky za lieky."