Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SLeK: Sankcie za nelegálny reexport liekov nepôsobia demotivujúco

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Prípad nelegálneho vývozu liekov za viac ako štyri milióny eur sa týkal najmä cytostatík, imunosupresív a imunoglobulínov.

Bratislava 7. júna (TASR) - Aktuálne možné zákonné sankcie za nelegálny reexport liekov podľa Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) nepôsobia dostatočne demotivujúco. Považuje preto za potrebné diskutovať o takej zmene systému, keď by zlyhanie viedlo k sankcii, ktorá na významné časové obdobie znemožní subjektom porušujúcim zákon prístup k liekom a zdravotníckym pomôckam. Poukazuje pri tom na fakt, že v dôsledku reexportu na Slovensku chýbajú lieky, čo priamo ohrozuje život obyvateľov.

Komora podotkla, že v mnohých prípadoch nelegálneho reexportu liekov z lekární do zahraničia pravdepodobne dochádza k porušeniu niektorých povinností či už zdravotníckeho pracovníka, držiteľa licencie alebo člena komory. "V medializovaných informáciách sa spomínajú iba lekárne, pričom iniciátormi postupov, ktorých súčasťou tieto lekárne zrejme boli, sú zvyčajne subjekty, ktoré nevykonávajú reálnu lekárenskú činnosť ani veľkodistribúciu liekov a formálne povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti či veľkodistribúciu zneužívajú na nadobudnutie liekov s cieľom ich vývozu," doplnila v reakcii na naposledy medializovaný prípad nelegálneho reexportu.

Takéto postupy podľa nej nie sú novinkou. "Firmy, ktoré vykupujú týmto spôsobom lieky z lekární, sa touto činnosťou nijako netaja, oslovujú verejné aj nemocničné lekárne na celom území Slovenska, a teda je viac než isté, že odhalený nelegálny vývoz je iba malou časťou veľkého problému, na ktorý Slovenská lekárnická komora dlhodobo upozorňuje," ozrejmila SLeK.

Považuje preto za dôležitú aj zmenu postavenia a kompetencií komory v štruktúre výkonu štátnej správy. Poukazuje pritom na "v európskom kontexte neštandardnú úpravu kompetencií komory". "Nie je možné voči aktérom takýchto prípadov zasiahnuť efektívne, účinne a včas a zároveň v zmysle platnej právnej úpravy nie je možné im ani dočasne zamedziť prístup k liekom, k licencii na výkon povolania farmaceuta či k samotnému výkonu funkcie odborného zástupcu," vysvetlila.

Komora podľa jej slov aktuálne nemá informácie o usvedčených subjektoch, ktoré mali podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nelegálne vyviezť lieky v hodnote približne 4,1 milióna eur. "Preto zatiaľ nebolo možné zaoberať sa prípadnými etickými a profesijnými deliktmi konkrétnych farmaceutov či vyvodiť z nich sankčné dôsledky," skonštatovala. Chce však ústav požiadať o potrebné informácie, ktoré môžu mať význam pre ďalšie konanie.

Verí, že takéto prípady povedú nielen k potrestaniu ich aktérov, ale hlavne k nevyhnutnej, dlhodobo odkladanej zmene pravidiel zaobchádzania s liekmi a zdravotníckymi pomôckami a výkonu zdravotníckeho povolania farmaceut. "Zároveň ponúkame plnú súčinnosť a spoluprácu na tejto zmene," dodala.

Prípad nelegálneho vývozu liekov za viac ako štyri milióny eur sa týkal najmä cytostatík, imunosupresív a imunoglobulínov. Vývoz liekov zaznamenali v 17 lekárňach v Bratislavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Zaoberať sa ním má aj príslušná krajská prokuratúra pod dohľadom Generálnej prokuratúry SR.