Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SLeK: Vyzýva lekárnikov na zvýšenú ostražitosť pri výdaji liekov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Reaguje tak na výskyt falošných receptov v Bratislavskom kraji, na ktoré boli v dvoch lekárňach vybraté onkologické lieky za tisíce eur.

Bratislava 30. marca (TASR) – Slovenská lekárnická komora (SLeK) vyzýva lekárnikov na zvýšenú ostražitosť pri výdaji predpísaných liekov. Reaguje tak na výskyt falošných receptov v Bratislavskom kraji, na ktoré boli v dvoch lekárňach vybraté onkologické lieky za tisíce eur.

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ upozorňuje, že ak má lekárnik pochybnosti o pravosti lekárskeho predpisu, a to aj po konzultácii s lekárom, ktorý ho predpísal, podozrivý recept má zadržať a oznámiť to príslušnému samosprávnemu kraju. Ak sa na falošný recept vydá liek, môže ísť o trestný čin podvodu. SLeK lekárnikom odporúča, aby v tomto prípade kontaktovali políciu.

Ministerstvo zdravotníctva pre TASR uviedlo, že momentálne neeviduje podnety týkajúce sa falošných receptov.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v piatok (27.3.) upozornil na 15 falošných receptov v celkovej výške 30.000 eur. Približne desať z nich bolo vybratých v dvoch bratislavských lekárňach, ktorým tak vznikla škoda 17.000 eur. Išlo o drahé onkologické lieky. Falošné lekárske predpisy nespĺňali meno pacienta, ten nepatril k lekárovi, ktorý onkologické lieky predpisuje. Číslo diagnózy, ku ktorej bola priradená liečba, nesedelo a pečiatka na recepte nebola pravá.

BSK tvrdí, že recepty sa dajú falzifikovať veľmi ľahko, pretože neobsahujú ochranné prvky. Ak ich lekárnik dôsledne neskontroluje, nedokáže na prvý pohľad zistiť, či ide o podvod. Poškodené bratislavské lekárne už podali trestné oznámenie. BSK zároveň upozornil na tento prípad aj ostatné lekárne v kraji.