Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SLK a ZAP: Chceme usmernenie k dokladovaniu odmien pre zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Rezort podľa tvrdenia komory a zväzu vyzvalo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby zaslali kópie dokladov preukazujúcich poukázanie finančných prostriedkov na účet zdravotníckeho pracovníka.

Bratislava 4. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) a Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) žiadajú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby čo najskôr vydalo zrozumiteľné usmernenie k dokladovaniu finančných prostriedkov určených pre zdravotníkov pracujúcich v prvej línii v boji s pandémiou nového koronavírusu. TASR o tom v utorok informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

Ministerstvo podľa tvrdenia komory a zväzu vyzvalo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby zaslali kópie dokladov preukazujúcich poukázanie finančných prostriedkov na účet zdravotníckeho pracovníka, teda napríklad kópie výpisov z bankového účtu či výpis zo mzdového systému.

Komora a zväz sú toho názoru, že stačí zaslať elektronický formulár do systému Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). V ňom poskytovateľ čestne vyhlasuje, že poskytnuté finančné prostriedky použil v súlade s ich účelom.

Ako ďalej uviedli, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti podľa pokynov odmenu zúčtovali a uhrádzali zdravotníckym pracovníkom v najbližšom výplatnom termíne po pripísaní finančných prostriedkov zo strany MZ SR. Uhrádzali ich zamestnancom v jednej platbe spolu so mzdou za príslušný kalendárny mesiac, tvrdia.

"Z bankových a mzdových výpisov tak nie je možné určiť, aká časť z vyplatenej sumy zamestnancovi pripadá na mzdu za prácu a aká časť na odmenu za výkon práce v prvej línii a zároveň aká časť dotácie bola použitá na úhradu odvodov," dodali komora a zväz s tým, že v prípade poskytnutia údajov o výške mzdy zamestnanca bez jeho súhlasu by poskytovatelia konali v rozpore s GDPR.