Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SLK sa bojí kriminalizácie lekárov, nevylučuje, že sa obráti na ÚS SR

Snímke Marian Kollár Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa SLK je neprípustné, aby sa odborný dialóg nahrádzal diktátom a aroganciou moci.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenskej lekárskej komore (SLK) sa nepáčia navrhované legislatívne zmeny, ktoré sprísňujú preukazovanie bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka a prinášajú hrozbu väzenia, pokuty či straty registrácie pre tých, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce. Navrhované zmeny považuje komora za neospravedlniteľný zásah do základného práva zdravotníckych pracovníkov vykonávať svoje povolanie.

"SLK vykoná všetky dostupné kroky, aby tieto návrhy neboli v pléne parlamentu schválené. V prípade, ak príde k zmene zákonov v súlade s návrhmi, urobíme všetko preto, aby boli preskúmané Ústavným súdom SR, prípadne súdmi Európskeho spoločenstva," uviedol dnes šéf komory Marian Kollár. Komora pre situáciu oslovuje aj prezidenta, predsedu parlamentu, ministrov zdravotníctva a spravodlivosti, od ktorých chce, aby sa zasadili za neprijatie návrhov.

Podľa SLK je neprípustné, aby sa odborný dialóg nahrádzal diktátom a aroganciou moci. Zároveň poukazuje na to, že legislatívne zmeny nie sú namierené len voči lekárom, ale môžu mať negatívny dopad aj na pacienta. "Frustrovaný, traumatizovaný a kriminalizovaný lekár kvôli zle nastavenému legislatívnemu prostrediu bude musieť primárne chrániť sám seba, aby sa svojím konaním vyhol trestnoprávnemu postihu, a nie mať prirodzenú snahu o vyliečenie pacienta," doplnil Kollár.

"Treba si uvedomiť, že táto legislatíva, je iba na krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. Nejde o kriminalizáciu lekárov. Ale ak lekár v čase krízy úmyselne poškodí pacienta, musí prijať aj adekvátny trest," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Poukázala na to, že iba slovenskí pacienti zažili to, že viac ako polovica lekárov v štátnych nemocniciach odišla od ich lôžok zo dňa na deň alebo lekári odmietli nastúpiť do služieb krátko pred ich začiatkom. "Výnimočné situácie si naozaj vyžadujú výnimočnú legislatívu, aby v prvom rade bola zabezpečená ochrana života pacienta," uzavrela.