Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novú pečeň potrebuje ročne asi 100 Slovákov, operuje sa v B. Bystrici

Foto: TASR/AP

V minulosti museli pacienti za liečbou buď vycestovať do zahraničia, alebo zomierali na terminálne zlyhanie pečene.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Ročne na Slovensku potrebuje na záchranu svojho života transplantáciu pečene približne 100 pacientov.

V minulosti museli pacienti za liečbou buď vycestovať do zahraničia, alebo zomierali na terminálne zlyhanie pečene. Momentálne je Banská Bystrica jedinou nemocnicou na Slovensku, kde sa tento druh transplantácií vykonáva. "Transplantácie pečene sú markerom úrovne zdravotníctva v danom štáte," povedal pre TASR vedúci programu transplantácií pečene František Hampl.

Transplantačný program je výsledkom slovensko–českej spolupráce Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), ktorá má vyše 20-ročnú tradíciu. Začala sa v období založenia Transplantačného centra v Banskej Bystrici. Vrchol spolupráce predstavuje práve program transplantácií pečene, ktorý bol na základe zmluvy o vzájomnej spolupráci spustený v nemocnici v roku 2008.

"Úspešný rozvoj programu a spolupráca s IKEMom neustále pretrváva, čoho dôkazom je aj raritná dominotransplantácia, ktorú banskobystrickí transplantológovia uskutočnili v spolupráci s IKEM v roku 2010," skonštatovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Bola to prvá medzištátna dominotransplantácia na svete.

Zároveň to bola prvá dominotransplantácia na Slovensku, keď 30–ročnému pacientovi s familiárnou amyloidnou polyneuropatiou transplantovali pečeň od mŕtveho darcu. "Jeho, inak zdravo fungujúcu pečeň následne transplantovali 50-ročnému pacientovi s rakovinou, ktorý by bol o niekoľko mesiacov zomrel. Transplantovaná pečeň, hoci hendikepovaná metabolickou poruchou, mu však bude slúžiť do prepuknutia prejavov ochorenia minimálne 15 až 20 rokov," zhrnula Maťašeje.