Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenky prevenciu u gynekológa stále zanedbávajú

Ilustračné foto Foto: TASR

Preventívna prehliadka u gynekológa, na ktorú má nárok žena raz ročne po dovŕšení 18. roku života alebo od prvého tehotenstva, zahŕňa komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane odborného poradenstva.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Odborníci upozorňujú, že Slovenky stále zanedbávajú preventívne prehliadky u gynekológa spojené s cytologickým vyšetrením v rámci prevencie rakoviny krčka maternice.

Ako dnes upozornil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Miroslav Borovský, infekciu HPV, ktorá sa podpisuje pod vznik tohto typu rakoviny, pritom prekoná takmer každá žena, máloktorá však dostane rakovinu. Tú dokáže už v začiatkoch odhaliť práve cytológia. Toto ochorenie neobchádza ani mladé ženy.

Preventívna prehliadka u gynekológa, na ktorú má nárok každá žena raz ročne po dovŕšení 18. roku života alebo od prvého tehotenstva, zahŕňa komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane odborného poradenstva. Súčasťou preventívnej prehliadky u gynekológa je vo vyššom veku aj skríning rakoviny krčka maternice (RKM) a prsníka. RKM ročne postihne okolo 550-600 žien, pričom asi tretina z nich ochoreniu aj podľahne.

Skríning RKM sa vykonáva u žien vo veku od 23 do 64 rokov, pričom prvé dva odbery cytológie sa robia v ročnom intervale. Ak sú tieto dva cytologické výsledky negatívne, pokračuje sa v trojročnom intervale, a to do 64 rokov. Skríning vo veku 64 rokov sa ukončí, ak sú posledné tri cytologické nálezy negatívne. Cytológ Peter Vereš priblížil, že ženy si v súčasnosti môžu vybrať dva typy vyšetrenia, konvenčnú cytológiu alebo Liquid-Based cytológiu, ktorá má presnejšie výsledky. Pacientky si však za takéto vyšetrenia musia doplácať.

Vývoj rakoviny krčka maternice väčšinou prebieha bez príznakov a trvá vo väčšine prípadov dlhšie časové obdobie. Zmeny na krčku maternice nespôsobujú bolesť, často nie sú ani viditeľné a zistia sa až cytologickým vyšetrením. Riziko výskytu rakoviny krčka maternice je pritom päťkrát vyššie u tých žien, ktoré neabsolvujú preventívne prehliadky. Naopak vyhliadky žien, u ktorých je ochorenie zachytené včas, sú oveľa lepšie. Takmer všetky sa môžu vyliečiť.