Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenská komora zubných lekárov žiada zvýšenie svojich kompetencií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moravčík pripomenul, že SKZL ako odborný garant zubného lekárstva nemá kompetenciu v dohľade nad výkonom povolania zubného lekára.

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) by mala byť garantom, aby bol pacient kvalitne a bezpečne ošetrený. Na to je však potrebné, aby sa komore zvýšili kompetencie. Vo štvrtok na to upozornil prezident SKZL Igor Moravčík.

Komora už dlhodobo presadzuje povinné členstvo v organizácii pre všetkých zubárov, zatiaľ však neúspešne. Komora je ale presvedčená, že by mala byť garantom, aby bol pacient kvalitne a bezpečne ošetrený, na čo však musí mať kontrolné mechanizmy. "Preto by sme chceli zvýšiť kompetencie komory, a to nielen v oblasti etiky, ale aj v oblasti posudzovania odbornej spôsobilosti a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti," spresnil Moravčík.

Pripomenul, že SKZL ako odborný garant zubného lekárstva nemá kompetenciu v dohľade nad výkonom povolania zubného lekára. Žiada preto, aby mohla komora kontrolovať kvalitu poskytovania zubnej zdravotnej starostlivosti, kontrolovať a zvyšovať odbornosť zubárov a zvýšila sa jej kompetencia v dohľade nad vykonávaním odborných činností.