Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenská lekárnická komora: Farmaceuti môžu pomôcť zlepšiť systém

Na snímke farmaceut v lekárni v Nemocnici A. Wintera s rúškom na tvári, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Komora poukazuje na to, že v európskych krajinách mnohí slovenskí farmaceuti realizujú svoje kompetencie v prevencii a skorom záchyte ochorení.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Farmaceuti môžu pomôcť odbremeniť lekárov a zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ich kompetencie a kvalifikácia sú však prehliadané a nevyužívané. Upozorňuje na to Slovenská lekárnická komora (SLeK) pri príležitosti blížiaceho sa svetového dňa farmaceutov, ktorý pripadá na 25. septembra.

"Existuje široké pole oblastí, kde by sme mohli dopĺňať zdravotnú starostlivosť o pacienta a pomôcť tak systémovými zmenami odľahčiť nápor na lekárov a sestry, ktorých je akútny nedostatok. Vzdelanie a schopnosti na to máme," podotkol prezident SLeK Ondrej Sukeľ. Odborný potenciál farmaceutov podľa neho významne presahuje jeho súčasné zaradenie v zdravotnom systéme, zamerané hlavne na zaobstarávanie, prípravu a výdaj liekov a zdravotníckych pomôcok.

Komora poukazuje na to, že v európskych krajinách mnohí slovenskí farmaceuti realizujú svoje kompetencie v prevencii a skorom záchyte ochorení, či v riešení základných klinických problémov. "Sú súčasťou dlhodobej starostlivosti o starých ľudí, súčasťou programov edukácie chronických pacientov, ako diabetikov, astmatikov, hypertonikov, zabezpečujú mnohé skríningové vyšetrenia a diagnostické testy a očkujú proti viacerým infekčným ochoreniam vrátane COVID-19," priblížila. Dôležitú úlohu farmaceuti podľa SLeK zohrávajú aj v manažmente farmakoterapie či v zabezpečení dostupnosti liekov.

SLeK zároveň pripomína, že v piatok v rámci Zemplínskych lekárnických dní pripravila pre verejnosť možnosť zmerať si protilátky na ochorenie COVID-19, a to od 10.00 do 14.00 h v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Humennom.