Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí muži k urológom na prehliadky takmer vôbec nechodia

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Európsky týždeň urológie upriamuje pozornosť na najčastejšie urologické ochorenie mužov - nezhubné zväčšenie prostaty (tzv. benígnu hyperpláziu prostaty).

Bratislava 25. septembra (TASR) - Hoci je preventívne vyšetrenie u urológa plne hradené zdravotnou poisťovňou, absolvuje ho len šesť percent slovenských mužov. V Banskobystrickom kraji, kde je návštevnosť najmenšia, na prehliadku nepríde ročne ani tisícka pacientov. Najčastejším dôvodom nezáujmu je podľa odborníkov nízka informovanosť a neopodstatnené obavy z vyšetrenia. Zmeniť to chce prebiehajúci Európsky týždeň urológie.

"Urologické ochorenia sú chúlostivá téma obzvlášť pre mužov. Mnohí sa hanbia a z návštevy urológa majú strach. Neopodstatnene. Vyšetrenie je jednoduché a vôbec nie je bolestivé," uviedol predseda Slovenskej urologickej spoločnosti profesor Ján Kliment. Karcinóm prostaty je tretím najrozšírenejším onkologickým ochorením u slovenských mužov. Väčšinou sa diagnostikuje u mužov nad 50 rokov, u mladších je veľmi zriedkavý.

"Odkladanie riešenia problému s odborníkom vedie k ďalšiemu zhoršovaniu stavu, zatiaľ čo včasná diagnostika a liečba im môžu pomôcť vyhnúť sa vážnejším komplikáciám," povedal Kliment. Preventívne prehliadky po 50. roku života by pre mužov mali byť podľa jeho slov samozrejmosťou. Pripomenul, že sú kľúčové pri ochoreniach, ktoré sú v raných štádiách bezpríznakové a môžu tak pacientovi doslova zachrániť život.

Európsky týždeň urológie upriamuje pozornosť na najčastejšie urologické ochorenie mužov - nezhubné zväčšenie prostaty (tzv. benígnu hyperpláziu prostaty). V minulom roku sa naň liečilo 75.000 Slovákov. Zväčšená prostata v tomto prípade vyvíja tlak na močovú trubicu a spôsobuje okrem trápenia s močením aj problémy s erekciou.

Odborníci zároveň varujú pred samoliečbou formou rôznych výživových doplnkov. "Ťažkosti s močením môžu byť rovnaké pri nezhubnom zväčšení prostaty, ako aj pri karcinóme prostaty. Bez odborného vyšetrenia sa môže zanedbať včasná diagnostika práve rakoviny prostaty," upozornil Kliment.

Prostata je súčasťou pohlavných orgánov muža. Je to žľaza veľkosti gaštana, ktorá obaľuje močovú rúru na jej začiatku. Úlohou prostaty je produkovať látky slúžiace na výživu a lepší pohyb spermií.