Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí a ukrajinskí lekári by mohli užšie spolupracovať

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministerky Zvolenskej je očkovací proces na Slovensku výrazne lepšie zvládnutý. Ukrajina centrálne nenakupuje takéto veci.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Slovenskí a ukrajinskí lekári by mohli užšie spolupracovať. Počíta s tým návrh spolupráce na roky 2013 až 2017, ktorý ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská predstavila svojej ukrajinskej partnerke Raise Bohatyrjovej na rokovaní v Kyjeve (1.10.). Presun ukrajinských lekárov na Slovensko sa však nechystá.

"Predmetom nášho rokovania nebol presun pracovnej sily. Základom bolo uviesť osobne náš návrh spolupráce. Skôr hovoríme o spolupráci a vzájomnej konzultácii lekárov ako o presune pracovnej sily," povedala pre TASR Zvolenská.

Spolupráca by sa mala týkať onkológie, kardiológie, kardiochirurgie, prevencie infekčných chorôb vrátane zabezpečenia imunologického programu farmakológie a tiež vedy, výskumu v oblasti verejného zdravotníctva a vzdelávania. "Experti by spolu viac kontaktovali," opísala ministerka zdravotníctva.

Dodala, že tak ako Slovensko aj Ukrajinu trápi predčasná úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby. Pritom Slovensko je podľa Zvolenskej dobre vybavené, pokiaľ ide o kardiológiu a kardiochirurgiu. "Takže sme sa dohodli na návšteve našich expertov, ktorí by si v prvom kroku vymenili informácie najmä v súvislosti kardiocentrom a detským kardiocentrom," uviedla.

Ministerky hovorili aj o organizácii zdravotníctva a neobišli ani boj s chrípkou, keďže sa blíži chrípkové obdobie. Zvolenskú zaujímalo, ako Ukrajina reaguje na prípadnú pandémiu. "Musím povedať, že v tomto prípade sme na tom určite lepšie. Očkovací proces je u nás výrazne lepšie zvládnutý. Ukrajina centrálne nenakupuje takéto veci, ale reaguje iba na ohniská nákazy," skonštatovala ministerka, podľa ktorej má Slovensko v tejto oblasti Ukrajine čo ponúknuť.

Ukrajinskú kolegyňu pozvala, aby sa prišla informovať o registrácii nových vakcín a spôsobe, akým na Slovensku prebieha vakcinácia.