Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí vedci hľadajú vakcínu proti kliešťom

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Už druhú vegetačnú sezónu prebieha prieskum zamorenia kliešťami vo vybraných lokalitách bratislavského regiónu a identifikácia patogénov, ktoré prenášajú. Kliešte testovali viacerými metódami.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenskí vedci hľadajú účinnú vakcínu proti kliešťom. V posledných rokoch sa v dôsledku klimatických zmien šíria rôzne nebezpečné patogény viazané na kliešte, ktoré spôsobujú veľmi vážne ochorenia u ľudí a hospodárskych zvierat, ako napríklad kliešťová encefalitída či borelióza.

Zvýšený výskyt kliešťov a ochorení zaznamenávajú odborníci aj na Slovensku.

Už druhú vegetačnú sezónu prebieha prieskum zamorenia kliešťami vo vybraných lokalitách bratislavského regiónu a identifikácia patogénov, ktoré prenášajú. Kliešte testovali viacerými metódami. Slovenskí vedci v rámci výskumu zavádzajú aj využitie ďalších moderných metód molekulovej biológie na detekciu patogénov u kliešťov.

"Dôležité je vymyslieť spôsob výroby účinnej vakcíny zabraňujúcej cicaniu kliešťov, a tým aj prenosu spomenutých chorôb. Hľadáme vakcínu, ktorá by zabránila kliešťovi obyčajnému úspešne dokončiť cicanie a zároveň zabránila prenosu vírusu kliešťovej encefalitídy a spirochéty Borrelia burgdorferi z kliešťa na hostiteľa," uviedol Ladislav Roller z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ (ASFEU) schválila v rámci Operačného programu Výskum a vývoj projekt s názvom Vývoj diagnostických postupov pre detekciu patogénov prenášaných kliešťami a postupov na prípravu vakcín proti kliešťom. S jeho realizáciou začal Ústav zoológie SAV spolu s Virologickým ústavom SAV a Ústavom molekulárnej biológie SAV v novembri 2010. Projekt je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. K júnu 2012 bolo z nenávratného finančného príspevku vyčerpaných 471.625 eur, čo predstavuje polovicu z celkového rozpočtu projektu vo výške 939.914 eur.

V rámci projektu budú zhromažďované údaje pre databázu širokého spektra genotypov infekčných baktérií, z ktorých sa budú pripravovať citlivé biočipy a detekčné DNA testy na rýchlu diagnózu patogénov. Pomocou unikátnych molekulárnych a imunologických metód bude vypracovaný podrobný postup pre vývoj vakcíny proti prenosu patogénov z kliešťov do krvi ľudí a hospodárskych zvierat.

Tieto výsledky, postupy a produkty budú následne využiteľné v praxi. Predpokladané výsledky budú mať široké uplatnenie v epidemiológii, parazitológii, imunológii a v klinickej a veterinárnej medicíne. Aktivity v rámci projektu by sa mali ukončiť v októbri 2013.