Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí zdravotníci chystajú s kolegami z V4 v novembri protest

Pred vybranými nemocnicami sa lekári spolu s ďalšími zdravotníckymi pracovníkmi zhromaždia na päť minút.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Slovenskí zdravotníci, ako aj  ich kolegovia z krajín V4, vyjdú koncom novembra v čase obedňajšej prestávky pred nemocnice, aby poukázali na problémy v zdravotníctve. Pred vybranými nemocnicami sa lekári spolu s ďalšími zdravotníckymi pracovníkmi zhromaždia na päť minút. Predstavitelia Lekárskeho odborového združenie (LOZ) dnes nepresnili, v ktorých nemocniciach na Slovensku a v ktorý deň bude akcia prebiehať.

"K celej akcii sme sa rozhodli pridať skoro po roku od podpísania memoranda. Ak by sa memorandum plnilo, dnes by sme hovorili, že v našom zdravotníctve sa už veci zlepšujú, že naše zdravotníctvo sa už lieči," povedal na dnešnom brífingu predseda LOZ Peter Visolajský. Dodal, že v rámci krajín V4 ide o akciu lekárov, na Slovensku sa nim však pridajú aj zdravotné sestry a možno aj ďalší zdravotnícki pracovníci. Vláda podľa odborárov napriek núdzovému stavu podviedla občanov i lekárov a zdravotníctvo tak naďalej kolabuje.

Memorandum podpísalo LOZ s vládou Ivety Radičovej po minuloročnej protestnej akcii hromadných výpovedí. V podpísanom memorande boli zakotvené štyri hlavné požiadavky - zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, dodržiavanie Zákonníka práce, minimálne mzdové nároky a zreálnenie platieb poisťovní.

Na Slovensku bude protest pred nemocnicami zameraný hlavne na päť problémov. Ide o neadekvátne platby za zdravotnícke výkony od zdravotných poisťovní, nedodržiavanie Zákonníka práce v nemocniciach, nefungovanie nemocníc, nedostatok personálu v nemocniciach a nerešpektovanie dohôd zo strany vlády SR.