Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovensko dodá do Moldavska dve vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vozidlá sú určené pre pohotovostnú službu nemocnice v Kišiňove na zabezpečenie výjazdov k pacientom s vážnymi zdravotnými stavmi a ich prevozy.

Košice 19. novembra (TASR) - Slovenská republika dodá do Moldavska dve vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci s kompletným materiálovo-technickým vybavením. Ako TASR informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, kľúče od nich odovzdá symbolicky vo štvrtok 20. novembra v Košiciach generálna riaditeľka Sekcie hospodárskej spolupráce Dagmar Repčeková.

Projekt je realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid v spolupráci s firmou Falck Záchranná, a. s. Vozidlá sú určené pre pohotovostnú službu nemocnice v Kišiňove na zabezpečenie výjazdov k pacientom s vážnymi zdravotnými stavmi a ich prevozy. Obe sanitné vozidlá sú používané, avšak zachovalé, v dobrom technickom stave a po ich dopravení do Moldavska budú okamžite nasadené do prevádzky. Vzhľadom na zastaranosť vozového parku moldavského zdravotníctva bude dodávka slovenských sanitiek pre prijímateľa významnou pomocou.

Súčasťou výbavy sanitiek je napríklad defibrilátor, nosidlá, transportné kreslo, vybavenie ku kyslíkovej liečbe, umelá pľúcna ventilácia, elektrické odsávačky, dlhá a krátka chrbticová doska s príslušenstvom, imobilizačné vákuové dlahy pre horné, dolné končatiny a krk, fixačné krčné goliere pre deti a dospelých.

Slávnostný ceremoniál so začiatkom o 13.00 h sa uskutoční v priestoroch firmy Falck na Bačíkovej ulici v Košiciach za účasti honorárneho konzula Moldavskej republiky Jána Vargu a zástupcu firmy Falck.