Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prípadov syfilisu na Slovensku ubudlo, kvapavky zas pribúda

Ilustračné foto Foto: TASR

V roku 2012 malo syfilis 302 pacientov, oproti predchádzajúcemu roku je to o 15 menej. Zaznamenalo sa však aj deväť prípadov medzi deťmi do 15 rokov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Na Slovensku sa vlani zaznamenalo 1142 ochorení na prenosné pohlavné choroby.

"V porovnaní s rokom 2011 tento počet stúpol o 105 prípadov. Kým chorých na syfilis medziročne mierne ubudlo, nárast bol zaznamenaný v prípade gonokokových infekcií, tzv. kvapavka, ako aj v prípade iných, prevažne sexuálne prenosných chorôb," informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) Peter Bubla.

V roku 2012 malo syfilis 302 pacientov, oproti predchádzajúcemu roku je to o 15 menej. Najviac prípadov bolo medzi 25- až 34-ročnými ľuďmi, zaznamenalo sa však aj deväť prípadov medzi deťmi do 15 rokov. "S ochorením na syfilis bolo hlásených 124 žien, z toho 32 tehotných. V tomto ukazovateli sme zaznamenali nárast," skonštatoval Bubla.

Najviac pacientov so syfilisom bolo v Bratislavskom kraji a v Košickom kraji, najmenej v Banskobystrickom a Prešovskom kraji. "V členení podľa rodinného stavu bolo až 174 chorých na syfilis medzi slobodnými. V 79 prípadoch išlo o ženatých mužov, respektíve vydaté ženy," priblížil Bubla.

Gonokokové infekcie sa podpísali pod 176 prípadov, čo je medziročný nárast o 21. Najvyšší výskyt bol v Nitrianskom kraji, najnižší v Žilinskom kraji. Z celkového počtu chorých na kvapavku išlo v prevažnej väčšine o mužov. "Podobne ako pri syfilise, aj pri kvapavke bolo najviac chorých vo vekovej skupine 25- až 34-ročných. Podľa rodinného stavu 119 prípadov kvapavky bolo medzi slobodnými, v 30 prípadoch išlo o ženatých mužov či vydaté ženy," doplnil Bubla.

Iných prevažne sexuálne prenosných chorôb ako chlamýdiové infekcie, herpes pohlavných orgánov, či choroba vyvolaná vírusom HIV bolo vlani hlásených celkovo 66. Oproti roku 2011 sa eviduje nárast o 99 prípadov. "Vysoký výskyt iných prevažne sexuálne prenosných chorôb bol hlásený u osôb v mladších vekových skupinách. V prípade 15- až 24-ročných to bolo spolu 213 prípadov. U 25- až 34-ročných to bolo 238 ochorení," uzavrel Bubla.