Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SME: Slováci skúmajú ako poraziť Alzheimera

Foto: Logo SME

Informuje o tom denník Sme.

Bratislava 15. augusta (TASR) - "Slováci skúmajú ako poraziť Alzheimera", píše v titulku článku denník SME. Slovenskí vedci v priestoroch bratislavskej nemocnice na Kramároch pomocou silnej magnetickej rezonancie skúmajú mozgy hlodavcov a snažia sa nájsť látky, ktoré by pomohli v boji s ochoreniami mozgu. Tím vedcov si všimol, že zaujímavé môže byť sledovanie takzvanej kreatínkinázovej reakcie.

Táto enzymatická reakcia prebieha v nedospelom mozgu novorodencov až štvornásobne rýchlejšie oproti dospelému. A veľmi dobre sa sleduje pomocou magnetickej rezonancie. Vedci skúmajú, ako sa táto reakcia správa keď mozog starne.

Napokon narazili na látku, ktorá by mohla ľuďom pomôcť. Ak potkanom podali tzv. simvastatín, ich reakcia kreatínkinázy vyzerala v mozgu normálne. Tím vedie Svatava Kašparová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, ktorá hovorí aj o tom, že robiť na Slovensku vedu je v našich podmienkach doslova heroický výkon. Podľa nej sme vo financovaní vedy na chvoste Európy. Napriek tomu výskum pokračuje a hľadá nové liečivá.