Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Smrteľnú pľúcnu artériovú hypertenziu má asi 250 Slovákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Príčinou PAH môže byť dedičná predispozícia, môžu ju spôsobiť aj choroby pečene, reumatické choroby či vrodené chyby srdca.

Bratislava 5. mája (TASR) – Pľúcnou artériovou hypertenziou (PAH) trpí na Slovensku asi 250 ľudí. Ide o rýchlo postupujúce smrteľné ochorenie postihujúce pľúca a srdce, charakterizované je dýchavicou a neskôr zlyhávaním srdca. Upozornili na to dnes odborníci v Bratislave pri príležitosti dnešného Svetového dňa pľúcnej hypertenzie.

"Polovica pacientov bez liečby zomiera do dvoch rokov, úmrtnosť je vyššia ako pri rakovine prsníka alebo hrubého čreva," povedala na tlačovej konferencii Eva Goncalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Pri včasnej diagnostike a liečbe žije vyše 70 percent pacientov viac ako štyri roky.

Na Slovensku pribudne ročne asi 25 až 30 diagnostikovaných pacientov s PAH. Nových prípadov ročne je zrejme dvojnásobne viac, myslí si Milan Luknár, tiež z oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH. "Mnoho pacientov ani nevie, že toto ochorenie má, diagnostika je veľmi zložitá," povedal.

Príznaky sú podľa Luknára veľmi nejasné, dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, búšenie srdca, únava a závraty sú prejavom napríklad astmy či iných ochorení. "Mnohým pacientom sa pľúcna artériová hypertenzia diagnostikuje v priemere po dvoch rokoch, keď sa pacient náramne unaví pri bežnej prechádzke, obliekaní či pohyboch rúk," povedal. Ochorenie sa podľa neho môže prejaviť v ktoromkoľvek veku.

"Preto ak má pacient napríklad neprimeranú dýchavicu pri telesnej námahe a bežná liečba nezaberá, mal by lekár myslieť aj na toto ochorenie a poslať ho na vyšetrenia," uviedol. Stanovenie presnej diagnózy si podľa neho vyžaduje katetrizáciu, zavedenie tenkej hadičky – katétra - cez žilu až do pľúcneho riečiska. Výkon je možný iba v srdcovocievnych centrách v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Pacienti s PAH sa na Slovensku môžu liečiť šiestimi registrovanými liekmi, plne ich hradí zdravotná poisťovňa, liečba z ich strany je však podľa odborníkov prísne regulovaná. Na farmaceutickom trhu je momentálne deväť liekov na liečbu PAH. "Nové lieky sa na Slovensko dostávajú ťažko, v porovnaní s mnohými inými krajinami sme ale v tejto oblasti popredu," informovala Goncalvesová.

Príčiny PAH sú nejasné. Určitú úlohu zohráva podľa odborníkov dedičná predispozícia, môžu ju spôsobiť aj choroby pečene, reumatické choroby či vrodené chyby srdca. "U významnej časti pacientov sa však žiadna príčina ani pridružené ochorenia nezistia," dodala Goncalvesová.