Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SNSĽP: Aj ľudia užívajúci drogy si zaslúžia dôstojné zaobchádzanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je potrebné, aby nielen zákonodarca, ale ani iní spoločensko-politickí aktéri nepristupovali k tejto skupine ľudí s predsudkami a dešpektom, uviedla výkonná riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová.

Bratislava 25. mája (TASR) - Aj ľudia užívajúci drogy si zaslúžia dôstojné zaobchádzanie, skonštatovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), ktoré zorganizovalo odbornú diskusiu na tému "Ľudskoprávne implikácie drogových politík". Účastníci diskusie sa zhodli, že kumulatívne tresty odňatia slobody a nariadenej liečby sú v rozpore so zásadou zákazu dvojitého trestania a odporučili, aby sa aj vzhľadom na ich vykonateľnosť od ich aplikácie upustilo. Zaznela aj potreba bližšej a komplexnejšej reformy trestného zákona a trestného poriadku, ktorá by primerane zohľadnila súčasné vedecké poznatky, spoločenské podmienky a medzinárodnú prax.

Na stretnutie prišli zástupcovia štátnej správy, územnej a záujmovej samosprávy, občianskeho sektora a súdnictva. Jeho cieľom bolo identifikovať negatívne dosahy súčasného nastavenia drogových politík na ľudské práva a základné slobody tak, aby prispeli k aktuálnej spoločensko-politickej debate.

„Ľudia, ktorí užívajú drogy, nestrácajú nárok na rovnaké zaobchádzanie a ľudskú dôstojnosť. Je potrebné, aby nielen zákonodarca, ale ani iní spoločensko-politickí aktéri nepristupovali k tejto skupine ľudí s predsudkami a dešpektom. Naopak, v záujme udržania sociálnej kohézie modernej spoločnosti je potrebné súčinne spolupracovať na posilnení ich účasti a prístupu vo všetkých oblastiach reálneho života. Žiadneho človeka nemožno vylúčiť spod podpory a ochrany ľudských práv,“ uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová.

Okrem reformy trestného rámca legislatívy označili účastníci za najväčšie výzvy nedostatok financií v oblasti sociálnych služieb a prevencie, nedostupnosť služieb housing first, oslabovanie občianskej spoločnosti, spoločenskú stigmatizáciu užívateľov, ale aj nedostatočný prístup k sociálnym službám na strednom a východnom Slovensku a neadekvátnosť trestania ľudí za závislosti. "Zákonný rámec síce poskytuje možnosť samosprávam vytvoriť akýkoľvek typ sociálnej služby, no je na mieste otázka, do akej miery sú obce schopné zabezpečiť personálne a finančné zdroje na implementáciu programov krízovej intervencie a harm reduction bez ďalšej motivácie a doplnkového vzdelávania," skonštatovalo SNSĽP.

Regionálny zástupca Slovenskej advokátskej komory (SAK) Igor Ribár potvrdil, že vo viacerých prípadoch v aktuálnej rozhodovacej praxi absentuje predvídateľnosť, transparentnosť a primeranosť, čo môže negatívne ovplyvniť výkon práva na spravodlivý súdny proces.