Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nový sonograf vo FNsP v B. Bystrici uľahčí diagnostiku ochorení pečene

V pondelok 7. októbra 2013 slávnostne otvorili zrekonštruované prevádzky urgentného príjmu, operačných sál a centrálnej sterilizácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Na snímke pohľad na exteriér zrekonštruovanej časti v areále nemocnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Sonograf Acuson S3000 patrí do najvyššieho radu ultrasonografických prístrojov.

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) - Hepatologicko–gastroenterologické a transplantačné oddelenie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta (FNsP FDR) v Banskej Bystrici získalo nový USG prístroj, ktorý výrazne uľahčí a spresní diagnostiku ochorení pečene. TASR o tom informovala hovorkyňa FNsP FDR Ružena Maťašeje.

Sonograf Acuson S3000 patrí do najvyššieho radu ultrasonografických prístrojov a popri vysoko kvalitnom sonografickom zobrazení umožňuje aj elastografiu - meranie tuhosti tkaniva, ktorým sa určí stupeň poškodenia pečene, napríklad pri postihnutí vírusovou hepatitídou. "Pacient je tak odbremenený od bolestivej biopsie, pri ktorej mu lekári musia ihlou odobrať vzorku tkaniva," ozrejmil Jozef Baláž, lekár z II. Internej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU), pod ktorú oddelenie patrí. Doteraz bola biopsia pečene u mnohých pacientov jediným spôsobom, ako správne rozhodnúť o ďalšej liečbe. "Elastografickým vyšetrením pečene sa potreba biopsií pri diagnostike zníži takmer o 80 percent," priblížil prínos prístroja prednosta spomínanej kliniky Ľubomír Skladaný.

Tento typ prístroja je zatiaľ prvým na Slovensku. Banskobystrickí hepatológovia ho získali prostredníctvom občianskeho združenia "HEGITO BB" od darcu, ktorý si želal ostať v anonymite.

Elastografia sa využíva aj v neinvazívnej diagnostike portálnej hypertenzie, pri odlíšení zápalových a fibrotických zmien u pacientov s Crohnovou chorobou a mimo gastroenterológie a hepatológie, a to napríklad v diagnostike nádorov prsníka a štítnej žľazy.