Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Španielsku a Libérii prijali kvôli ebole na pozorovanie ďalšie osoby

udia prechádzajú okolo reklamného bilbordu v Madride, ktorý vyzýva na finančnú pomoc v boji proti ebole v Afrike. Foto: TASR/AP

Stav 44-ročnej zdravotnej sestry Teresy Romerovej, ktorá je zatiaľ jediným potvrdeným prípadom nákazy smrtiacim vírusom v Španielsku, je stabilný.

Madrid 11. októbra (TASR) - Počet osôb, ktoré v nemocnici v španielskom hlavnom meste Madrid pozorujú kvôli možnej nákaze vírusom ebola, sa zvýšil na 16, keď prijali ďalších troch ľudí.

Napísala o tom dnes agentúra AP.

Stav 44-ročnej zdravotnej sestry Teresy Romerovej, ktorá je zatiaľ jediným potvrdeným prípadom nákazy smrtiacim vírusom v Španielsku, je stabilný.

Medzi novými pozorovanými osobami je zdravotná sestra, ktorá ošetrovala Romerovú, kaderníčka a upratovačka. Do nemocnice ich prijali v piatok.

Podľa vládneho vyhlásenia zatiaľ žiadna pozorovaná osoba nevykazuje symptómy nákazy ebolou. Medzi nimi je Romerovej muž, päť lekárov a päť zdravotných sestier.

Misia mierových zborov OSN v Libérii uviedla, že na pozorovaní s nachádza 41 členov jej personálu. Došlo k tomu po tom, ako sa jeden medzinárodný člen nakazil ebolou.

Opatrenia sú podľa vyhlásenia misie preventívne. Žiadny člen misie - medzi nimi je aj 20 príslušníkov vojenského personálu - zatiaľ nevykazuje symptómy. Pozorovať ich budú 21 dní. To je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie maximálna inkubačná doba.

Hlavné spoločnosti poskytujúce služby v oblasti zdravotných evakuácií sa pokúšajú zastaviť prevozy pacientov nakazených ebolou zo západnej Afriky na ošetrenie do cudziny. Ako dôvody udávajú rastúce náklady a zložitosť situácie v súvislosti s epidémiou.

Viacero leteckých spoločností zrušilo lety do zasiahnutých oblastí. Podľa agentúry Reuters údajne niektoré krajiny odmietajú povoliť zdravotníckym lietadlám, aby na ich území pristáli kvôli doplneniu paliva.