Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Špeciálne plienky uľahčia starostlivosť o predčasne narodené deti

Na snímke dvaja rodičia dvoch predčasne narodených detí, zľava spevák Peter Cmorík a herečka a spisovateľka Kristína Tormová, rod. Farkašová pózujú s plienkami pre predčasne narodené deti pri inkubátore počas tlačovej konferencie Nemocnice sv. Cyrila a Metoda spojenej s uvedením špeciálnych plienok pre predčasne narodené deti v Bratislave 3. februára 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ich počet za posledných 15 rokov vzrástol takmer o tretinu.

Bratislava 3. februára (TASR) - Špeciálne plienky uľahčia prácu pri starostlivosti o predčasne narodené deti zdravotníckemu personálu aj matkám. V týchto dňoch pribúdajú zadarmo na oddelenia šiestich perinatologických centier na Slovensku. Zásoby výrobcu by mali vydržať na rok. Ich počet za posledných 15 rokov vzrástol takmer o tretinu.



Prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava Darina Chovancová priblížila, že dlhodobé zdravotné problémy sa práve u predčasne narodených detí vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov. Podľa jej slov predstavujú predčasne narodené deti najväčšiu skupinu detských pacientov v celej Európe.

"Mnohým predčasným pôrodom nedokážeme predísť. Budúce mamičky sú dnes staršie ako v minulosti, často majú závažné komplikácie, ktoré vedú k predčasnému pôrodu, lebo ohrozujú zdravie matky a aj ešte nenarodených detí. Medzi rizikové faktory predčasného pôrodu patrí aj fyzická a psychická nepohoda budúcej mamičky, obezita, cukrovka či infekcia," povedala.

Aj prezidentka občianskeho združenia (OZ) Malíček Ľubica Kaiserová poukázala na to, že počet predčasných pôrodov, teda pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva, každoročne stúpa. Vďaka tímu lekárov, sestričiek a neziskovým organizáciám ako OZ malíček sa týmto deťom darí vyrovnať sa svojim rovesníkom. "Chceme, aby každé predčasne narodené dieťa aj s jeho rodinou malo v zdravotníckom zariadení maximálnu podporu, pohodlie a kvalitnú starostlivosť. Som presvedčená, že dar k tomu určite prispeje a zároveň uľahčí prácu zdravotným sestrám," dodala.

Zdravotná sestra Mária Vreštiaková doplnila, že kým neexistovali špeciálne plienky, používali dámske vložky na inkontinenciu alebo na polovicu strihali väčšie jednorazové plienky a uväzovali ich obväzom okolo pása dieťaťa. Dar v podobe špeciálnych plienok preto víta.