Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Spochybňovanie zákona o mzdách sestier je podľa komory účelové

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komora vníma súčasnú situáciu, kedy Ústavný súd SR pozastavil účinnosť právnej normy o mzdách sestier ako útok na oprávnené záujmy sestier a pôrodných asistentiek.

Bratislava 13. júla (TASR) - Spochybňovanie zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek je podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) účelové.

"Podobná právna úprava určuje platy hasičov a iných profesií, ktoré vykonávajú svoje povolanie vo verejnom záujme. Nikto nespochybňuje ich oprávnené nároky. Vo svetle týchto faktov je konanie lekárskej komory, prokuratúry a Ústavného súdu nezodpovedné a bezcitné," napísala komora vo svojom stanovisku.

Komora vníma súčasnú situáciu, kedy Ústavný súd SR pozastavil účinnosť právnej normy o mzdách sestier ako útok na oprávnené záujmy sestier a pôrodných asistentiek, ktoré boli 20 rokov ignorované a získali aj podporu okolo štvrť milióna ľudí v petícii.

"Pozastavenie účinnosti zákona preto považujeme nielen za pokus o odopretie spravodlivej odmeny sestrám a pôrodným asistentkám, ale aj za ignorovanie názoru významnej časti verejnosti a za pošliapanie základných demokratických hodnôt," odkázali sestry.

Komora sestier vyzvala Ústavný súd (ÚS) SR, aby v prípade ich zákona rozhodol rovnako rýchlo, ako rozhodol o podnete z Generálnej prokuratúry a nepredlžoval ich sociálnu a právnu neistotu. Sestry tiež žiadajú parlament, aby s nimi v konaní pred ÚS SR spolupracoval.

"Parlament a komora majú predsa spoločný záujem – obhájiť zákon o minimálnych mzdových nárokoch a uviesť ho do praxe tak, aby sa nestupňovalo sociálne napätie a nedošlo k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti," píše sa vo vyhlásení.

Sestry avizovali, že nebudú postupovať ako lekári a nebudú požadovať, aby Generálna prokuratúra podala v súvislosti s lekárskymi platmi rovnaký podnet, ako to urobila v ich prípade.

"Ak by sme sa znížili k takýmto praktikám, stali by sme sa spolupáchateľmi skupinového egoizmu, sociálnej bezohľadnosti a krutej vypočítavosti. Svoje oprávnené záujmy a nároky budeme presadzovať tak, ako sme to robili aj doteraz, slušnými a čestnými prostriedkami," uzavreli sestry.

Ústavný súd (ÚS) SR na svojom stredajšom (11. 7.) neverejnom zasadnutí prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. ÚS SR zároveň vyhovel jeho žiadosti a pozastavil účinnosť právnej normy, ktorá od apríla priniesla zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám vyššie mzdy.