Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: Správne stravovacie návyky chránia zdravie detí aj v dospelosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

V zdravej strave by mali byť vo vyváženom pomere zastúpené rastlinné a aj živočíšne bielkoviny.

Bratislava 31. januára (TASR) - Správne stravovacie návyky vedú k spravenému vývoju detí a chránia ich zdravie aj v dospelosti. Zdravá strava znamená potrebné množstvo bielkovín, tukov, cukrov, minerálnych látok a vitamínov. Na sociálnej sieti to uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V zdravej strave by mali byť vo vyváženom pomere zastúpené rastlinné a aj živočíšne bielkoviny. "Zdrojom rastlinných bielkovín sú predovšetkým strukoviny, orechy alebo zemiaky. Živočíšne bielkoviny sa nachádzajú najmä v mäse, mlieku, mliečnych výrobkoch a vajciach," vymenoval ÚVZ.

Nadmernému množstvu živočíšnych tukov, ktoré sú v mastných a ťažkých jedlách, je vhodné sa vyhýbať a nahradiť ich rastlinnými tukmi. Tie sú prospešné pre vývoj nervovej sústavy a slúžia ako rozpúšťadlo vitamínov v rozpustných tukoch.

Pre správny vývoj dieťaťa sú dôležité aj cukry, obmedziť však treba tie rafinované. "Namiesto sladkostí je vhodnejšie sušené ovocie či cereálne maškrty," vysvetlil ÚVZ.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Väčšina vitamínov sa zas nachádza v ovocí a zelenine. Dostatok zeleniny a ovocia zabraňuje nedostatku vitamínov, najmä A, C a K. "Svojím obsahom železa a draslíka zabraňuje nedostatku minerálnych látok, vďaka zníženému energetickému obsahu pôsobí proti obezite, zabraňuje poruchám trávenia a zubnému kazu, obsahuje vlákninu a vďaka obsahu vitamínu C pomáha obranyschopnosti tela," priblížil ÚVZ.

Pre deti je nevyhnutný aj prísun minerálnych látok. Vápnik možno nájsť vo vyšších množstvách v mlieku, mliečnych výrobkoch, strukovinách, orechoch a zvlášť v maku. "Pre zvýšenie obranyschopnosti organizmu je dôležitý aj prísun železa, ktoré sa vo vyššom množstve nachádza v červenom mäse, rybách a hydine," zdôraznil ÚVZ.

ÚVZ pripomína, že strava detí by mala byť pravidelná, rozložená na celý deň, a to aspoň do piatich jedál.

Správna strava spojená s pohybovou aktivitou dokážu zabrániť vzniku takých ochorení, akými sú chudokrvnosť z nedostatku železa, obezita, poruchy príjmu potravy, podvýživa a zubný kaz. Pomáha znížiť riziko výskytu ochorení srdca a ciev, cukrovky, osteoporózy a rakoviny v dospelom veku.