Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Umrel najstarší slovenský lekár, významný dietológ Imrich Sečanský

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako lekár pracoval až do svojich 82 rokov.

Bratislava 30. novembra (TASR) - V piatok, 29. novembra 2013, zomrel v Bratislave vo veku 99 rokov najstarší slovenský lekár, významný dietológ, publicista, doktor Imrich Sečanský. Pre TASR to potvrdil jeho syn Ivan.

"Otec bol pre mňa veľkým vzorom, napríklad vzorom pracovitosti. Bude mi veľmi chýbať," povedal.

Ako dodal, Imrich Sečanský bol zakladateľom štátneho ústavu pre výživu ľudu, zakladateľom zdravotníckej školy pre diétne sestry, spoluzakladateľom prvej hotelovej školy v Piešťanoch, prvých diétnych jedální v Československu, v povojnovom období presadil v nemocniciach stravovanie podľa druhu a stupňa choroby a zasadil sa o vybudovanie spoločného stravovania v závodoch, úradoch a školách v celoslovenskom meradle.

Vydal historicky prvú knihu Diétne stravovanie. Je nositeľom ocenení za vedeckú a publikačnú činnosť, za diela odborné i literatúry faktu. Ako lekár pracoval až do svojich 82 rokov.

V tomto roku bol uvedený do Dvorany slávy Slovenskej lekárskej spoločnosti a do Siene slávy Hotelovej školy Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Ocenený bol aj spoločnosťou Ferdinanda Martinenga, ktorá každoročne udeľuje cenu pre najslušnejšieho Bratislavčana. "Bol v súčasnosti najstarším žijúcim lekárom na Slovensku. Posledná rozlúčka s doktorom Sečanským sa bude konať dňa 14. decembra o 11.00 h v bratislavskom krematóriu," uzavrel Ivan Sečanský.