Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pobyt detí v nemocniciach bude veselší

DFNsP Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na workshope, ktorý zorganizovala maďarská nadácia Smiling Hospital Foundation, sa zišli umelci i dobrovoľníci.

Bratislava 6. mája (TASR) - Pomôcť chorým deťom preklenúť ťažké chvíle v nemocnici je cieľom projektu Smiling Hospital, ktorý dnes predstavili v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave. Na workshope, ktorý zorganizovala maďarská nadácia Smiling Hospital Foundation, sa zišli umelci i dobrovoľníci. Spoznali zábavné a maliarske prezentácie, kúzelnícke vystúpenia a dozvedeli sa, ako majú komunikovať s malými pacientmi.

Projekt, ktorý hospitalizovaným deťom vracia úsmev na tvár, funguje v Maďarsku už desať rokov a na Slovensku nie je žiadnou novinkou. Podľa prezidenta nadácie Alberta Royaardsa, kedysi ho úspešne rozbehli aj u nás, ale jeho trvanie bolo krátke. "Chceme ho znova naštartovať. K tomu potrebujeme koordinátora a trochu peňazí od darcov a mecenášov na zaplatenie umelcov," povedal pre TASR A. Royaards. Časom chcú projekt rozšíriť aj do ostatných detských nemocníc.

"Nejde nám len o jednorazové vystúpenia. Deti vzdelávame a učíme zručnostiam, aby sa ich zotavovanie v nemocnici zrýchlilo aj bez zabávača," dodala Eszter Roth z nadácie.

Akciu v bratislavskej detskej nemocnici finančne podporil Vyšehradský medzinárodný fond.