Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V decembri hrozí zvýšené riziko otráv a poleptaní u detí

Foto: TASR/Tomáš Halász

Čistiace prostriedky a iné chemické látky, ktoré máme v domácnosti, sú neraz balené v atraktívnych farebných obaloch, čím sa stávajú pre deti objektom záujmu a majú tendenciu ochutnať ich.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Hrozba otravy detí čistiacimi prostriedkami a inými chemickými látkami dostupnými v domácnostiach sa v decembri zvyšuje. Len v posledných dňoch lekári z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) ošetrili tri deti, z nich dve budú mať trvalé následky. Počas roka ošetria priemerne tri deti mesačne.

Pri upratovaní hrozí zvýšené riziko, že deti sa dostanú do kontaktu s čistiacimi prostriedkami a inými chemickými látkami, upozorňujú lekári DFNsP Bratislava. Mnohé z nich rozleptávajú sliznice tráviacej rúry. Pri agresívnejších prípravkoch alebo pri väčších množstvách vzniká vážne poškodenie, pri ktorom v niektorých prípadoch môže prísť až k prederaveniu pažeráka alebo žalúdka.

"Všetky rozsiahlejšie poleptania majú tendenciu v procese hojenia vytvárať jazvy, ktoré môžu v pažeráku spôsobiť zúženie, ktoré znemožní prijímanie potravy alebo úplnú nepriechodnosť, pri ktorej cez pažerák neprechádzajú ani tekutiny. V takýchto prípadoch je nutné nahradiť časti pažeráka časťou žalúdka alebo čreva, čo sú vážne operačné zákroky," povedal chirurg, gastroenterológ Jaroslav Bibza.

Rozsah poškodenia závisí od koncentrácie látky, jej množstva a dĺžky pôsobenia. Od toho sa potom odvíjajú aj symptómy - od miernejších, akými sú svrbenie, pálenie, pocit na zvracanie, sprevádzajúci kašeľ, bolesť, až po najzávažnejšie výrazné až šokové bolesti. Pri bolesti v hornej časti brucha sa látka dostala až do žalúdka.

Lekári odporúčajú opatrnosť. Čistiace prostriedky a iné chemické látky sú neraz balené v atraktívnych farebných obaloch, čím sa stávajú pre deti objektom záujmu a majú tendenciu ochutnať ich. "Mali by byť uložené v uzamknutých priestoroch, kde sa deti nedostanú. Ďalším nešťastným riešením je častý zvyk prelievať nebezpečné tekutiny do potravinárskych fliaš, kedy dochádza k ich užitiu omylom. Nebezpečné nie sú len tekutiny, ale aj granule. Ak sa dostanú do kontaktu so sliznicami, majú tendenciu nalepiť sa na ne, čím dochádza k dlhému kontaktu s rozleptávaním slizníc do hĺbky," upozornil doktor Bibza.

Prvá pomoc spočíva v nepodávaní tekutín a jedla. Nesmie sa tiež vyvolávať vracanie, aby dieťa nevdýchlo obsah žalúdka do dýchacích ciest, čím by mohlo dôjsť aj k poleptaniu dýchacích ciest. Neodkladne treba vyhľadať lekársku starostlivosť a ak je to možné, priniesť so sebou aj vzorku látky, ktorú dieťa užilo.

TASR informácie poskytla hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.