Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kontrolóri varujú pred nebezpečnými krémami na bielenie pokožky

Na snímke krém na bielenie pokožky – Naturel cream, značky H20 JOURS z Talianska od výrobcu www.hcosmetiques.com Foto: TASR/ÚVZ SR

Nebezpečné výrobky nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány vo Francúzsku a Nemecku.

Bratislava 19. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány vo Francúzsku a Nemecku. Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku.

Štyri hlásenia sa týkajú krémov na bielenie pokožky. Jedným z nich je Naturel cream, značky H20 JOURS z Talianska od výrobcu www.hcosmetiques.com. V ňom sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy. Tie sú na európskom zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch.

Podobne je na tom CREME DE TEINT A LA CAROTENE značky AKAGNI. Krajina pôvodu ani výrobca nie sú uvedené. Obsahuje hydrochinón, ktorý nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov. Je to látka, ktorá je určená na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Na snímke CREME DE TEINT A LA CAROTENE značky AKAGNI. Krajina pôvodu ani výrobca nie sú uvedené. Obsahuje hydrochinón, ktorý nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov.
Foto: TASR/ÚVZ SR


V kréme Skin light carrot, značky RODIS z Talianska sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy.

Na snímke krém Skin light carrot, značky RODIS z Talianska, v ktorom sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy.
Foto: TASR/ÚVZ SR


Rovnaká látka sa nachádza v kréme TRONG Cream, značky MD, taktiež z Talianska, od výrobcu ESAPHARMA srl, Pharmaceutical Laboratory Via A. De Gasperi, 13 20066 MELZO (Milan).

Látka clobetasol propionate sa nachádza v kréme TRONG Cream, značky MD, taktiež z Talianska, od výrobcu ESAPHARMA srl, Pharmaceutical Laboratory Via A. De Gasperi, 13 20066 MELZO (Milan)
Foto: TASR/ ÚVZ SR


Posledným je krém na ruky Trixo-lind pure, značky B. Braun zo Švajčiarska, od výrobcu B. Braun Medical AG, 6204 Sempach. Zistila sa v ňom prítomnosť nepovoleného patogénnemu mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa. Tento patogén môže spôsobiť veľké množstvo infekcií - ako sú abscesy či zápaly stredného ucha. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Na snímke krém na ruky Trixo-lind pure, značky B. Braun zo Švajčiarska, od výrobcu B. Braun Medical AG, 6204 Sempach.
Foto: TASR/ÚVZ SR