Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Uplynulo 30 rokov od 1. úspešnej transplantácie srdca v Československu

Na archívnej snímke 9. júla 1968 sa v Bratislave uskutočnila prvá transplantácia srdca v bývalom Československu. Pacientkou bola Šarlota Horváthová, ktorá napriek všestrannej starostlivosti zomrela. Foto: TASR/Archív-Koloman Cích

Najdlhšie žijúcim človekom s transplantovaným srdcom v Česku je Rudolf Sekava. Zákrok podstúpil tiež v roku 1984.

Praha/Bratislava 31. januára (TASR) - Chirurg Pavel Firt uskutočnil pred 30 rokmi 31. januára 1984 v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) prvú úspešnú transplantáciu srdca v Československej socialistickej republike (ČSSR). Príjemcom srdca bol Josef Divina, ktorý žil s druhým srdcom 13 rokov a zomrel v roku 1997 na zlyhanie obličiek v dôsledku dlhodobého farmakologického zaťaženia organizmu.

Odvtedy dostalo nové srdce viac ako 900 pacientov vrátane 17 detí. Najmladší pacient mal päť rokov a najstarší 74.

IKEM poskytuje svoje služby už viac ako 40 rokov. Jeho hlavným cieľom je zlepšovanie starostlivosti o pacientov, zdokonaľovanie liečebných postupov a uplatňovanie najnovších vedeckých poznatkov v praxi.

Dočkať sa vhodného srdca pacientom pomáha umelé srdce, ktoré v zdravotníckom zariadení implantujú od roku 2003. Lekári z IKEM-u majú aj svetový primát – v roku 2012 voperovali pacientovi miesto srdca dve mechanické pumpy.

Najdlhšie žijúcim človekom s transplantovaným srdcom v krajine je Rudolf Sekava. Zákrok podstúpil tiež v roku 1984. Po operácii sa vrátil k svojmu povolaniu stredoškolského učiteľa a venoval sa mu až do roku 2007. Prvou Češkou, ktorá aj s transplantovaným srdcom dokázala porodiť zdravé dieťa, sa v roku 2011 stala vtedy 30-ročná Petra zo Strakoníc. Transplantáciu srdca mladá žena podstúpila v roku 2008.

Druhé srdce bije aj v hrudi režiséra Juraja Jakubiska. Transplantovali mu ho v roku 2012 a on je zrejme najstarším pacientom, ktorému v Česku lekári dali nové srdce.
Juraj Jakubisko
Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti prežije 90 percent pacientov minimálne rok s novým srdcom a 60 percent pacientov sa dožíva viac ako desať rokov.

Nádejou v liečbe ochorení srdca sa ukazujú byť kmeňové bunky. Z nich by sa mohol dať "vypestovať" tento prepotrebný orgán. Takéto experimenty sa však zatiaľ skúšajú iba v laboratóriách.

Prof. MUDr. Viliam Fischer
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvá úspešná transplantácia srdca sa na Slovensku uskutočnila v roku 1998. V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb ju 21. marca vykonal kolektív lekárov a sestier pod vedením kardiochirurga Viliama Fischera.

zdroj: www.ceskatelevize.cz, www.novinky.cz