Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štát podľa Ivana Uhliarika zaplatí za jednu poisťovňu príliš veľa

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný je presvedčený, že vláda so zámerom jednej poisťovne ľudí zabáva.

Bratislava 25. júla (TASR) - Štát bude podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) platiť príliš veľa peňazí za to, aby mohol vyplatiť majiteľov súkromných zdravotných poisťovní v rámci plánu vytvoriť na Slovensku iba jednu zdravotnú poisťovňu.

"Tie peniaze sa mali dať radšej na platy lekárov, sestier, lepšie nemocnice a nie na zvýšené zisky alebo na vyplatenie utajených majiteľov cyperských firiem," povedal dnes pre TASR s tým, že je to neakceptovateľné.

Ako poznamenal, Smer-SD pred parlamentnými voľbami sľuboval viac peňazí pre zdravotníctvo a tie teraz získajú majitelia poisťovní. Myslí si tiež, že vytvorenie jednej poisťovne môže zvádzať k jej diktátu na trhu a niektorí menší poskytovatelia zdravotnej starostlivosti tak môžu mať problémy so zazmluvnením. Podotkol tiež, že počas prvej Ficovej vlády sa ukázalo, že Smer nie je schopný manažovať jednu poisťovňu, keďže štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa vtedy skončila v strate 120 miliónov eur.

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný je presvedčený, že vláda so zámerom jednej poisťovne ľudí zabáva. "Odpútava pozornosť od reálnych problémov slovenského zdravotníctva, od toho, že stále rastú doplatky a poplatky od pacientov, že nevedia riešiť problémy miezd sestier, že sa predlžujú čakacie doby na operácie, tak vláda odpútava pozornosť, že pripravuje projekt jednej zdravotnej poisťovne," reagoval pre TASR.

So zámerom nesúhlasí, keďže to považuje za zlú správu pre nemocnice a ambulancie, keďže sa tak zväčší ich závislosť od štátu. "Budú rukojemníkmi štátu. Osobne som veľmi zvedavý, že v čase krízy, keď ľudia budú platiť stále vyššie dane a odvody, že odkiaľ chce vláda zobrať peniaze na tento projekt," uviedol Novotný. Ako ho doplnil jeho stranícky kolega Ivan Štefanec, "socialistická vláda namiesto zlepšovania stavu zdravotníctva pre pacientov robí obchody s finančnými skupinami."

Plánovaný zámer nepodporuje ani strana Most-Híd. Podľa jej poslanca Tibora Bastrnáka, systém jednej zdravotnej poisťovne by viedol k vytvoreniu monopolného postavenia, čo je v rozpore so záujmami pacientov. Tvrdí, že návrhy na jej vytvorenie by len zaťažili štátny rozpočet. Poukázal na to, že aj súčasná situácia dokazuje, že štátna poisťovňa nedokáže byť zisková a s verejnými financiami zaobchádza horšie ako súkromné poisťovne.

Most-Híd sa obáva, že ak bude mať Slovensko len jednu, štátnu zdravotnú poisťovňu, môže sa stať, že pre ňu bude dôležitejšie uchovanie rovnováhy rozpočtu, ako obhájenie záujmov pacientov. "Radšej by sa malo uvažovať, ako vytvoriť situáciu, kde by zdravotné poisťovne medzi sebou súťažili, čo by skutočne viedlo k zlepšeniu úrovne zdravotnej starostlivosti,” uzavrel Bastrnák.

"Experiment prvej vlády Robert Fica, ktorá zakázala zisk zdravotných poisťovni, môže stáť občanov Slovenska až miliardu eur. Najnovší nápad Smeru rovnako naráža na problém ústavnosti, a tak cena, ktorú všetci zaplatíme, môže byt ešte oveľa vyššia," zhrnul poslanec za SaS Jozef Kollár.