Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štátne nemocnice by mali o tri roky hospodáriť vyrovnane

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V strate sú všetky nemocnice okrem nitrianskej fakultnej.

Bratislava 8. februára (TASR) - Štátne nemocnice by vraj o pár rokov mohli prestať tvoriť stratu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR počíta s tým, že vďaka realizovaným racionalizačným opatreniam dosiahnu univerzitné a fakultné nemocnice vyrovnané hospodárenie v roku 2015. Rezort vidí problém vo vysokom podiele nákladov na spotrebu materiálov a osobných nákladov na celkových prevádzkových nákladoch zdravotníckych zariadení.

"Máme nastavené štandardné manažérske finančné plánovanie na strednodobej úrovni, to znamená týka sa to rokov 2013 až 2015, kedy máme ambíciu sa dostať v celkovom hospodárskom výsledku na úroveň nuly, to znamená pozitívneho hospodárenia," povedal dnes generálny riaditeľ Sekcie financovania MZ SR Viktor Očkay. Podľa jeho slov sa hospodárenie zlepšuje už teraz a tempo rastu nových záväzkov po lehote splatnosti sa znižuje.

"Prísne nastavenie kritérií a kontroling našich nemocníc ani nie po roku priniesol neuveriteľný úspech. Znížili sme stratovosť najväčších nemocníc o vyše 40 miliónov eur, 26 percent. Zastavili sme tendenciu rastu dlhu o 57 percent," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Poukázala, že rýchlosť rastu dlhu v nemocniciach je takmer o polovicu pomalšia.

Dlh 13 štátnych nemocníc vlani predstavoval 116 miliónov eur. V súčasnosti je vyše 78 miliónov eur. V strate sú všetky nemocnice okrem nitrianskej fakultnej. Najpriaznivejšia situácia z pohľadu zlepšenia hospodárenia má byť v košickej univerzitnej nemocnici, naopak, najkritickejšia situácia je v najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava. Zariadenie len vlani dávalo len na mzdy zamestnancov viac peňazí, ako boli jeho príjmy.

Úspory majú priniesť opatrenia pri nákupe liekov, v personálnych otázkach a prevádzkovej oblasti. "Uvažujeme nielen s tým, že budeme znižovať prevádzkové náklady, ale uvažujeme aj so zvýšenými príjmami od zdravotných poisťovní," doplnil Očkay. Viac peňazí má podľa jeho slov priniesť zefektívnenie výnosov od poisťovní.