Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Šteňová: Logopédi musia spĺňať kvalifikačné a vzdelanostné predpoklady

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Šéfka Slovenskej asociácie logopédov vysvetlila, že logopédia je vedný odbor, ktorého cieľom je rozbehnúť, podporiť alebo prinavrátiť komunikačnú schopnosť niekomu, kto ju nemá alebo ju stratil.

Bratislava 6. marca (TASR) - Logopédia je profesia, na ktorú treba spĺňať kvalifikačné a vzdelanostné predpoklady tak ako na mnohé iné profesie. Pri príležitosti stredajšieho Európskeho dňa logopédie na to poukázala prezidentka Slovenskej asociácie logopédov (SAL) Veronika Šteňová.

"Špeciálnopedagogické alebo iné vzdelanie neoprávňuje odborníkov na výkon profesie logopéda. (...) Logopédom nie je každý, kto videl svoje dieťa učiť sa rozprávať. Akýkoľvek iný odborník s iným ako logopedickým vzdelaním nespĺňa legislatívne podmienky na to, aby mohol poskytovať logopedickú intervenciu," dodala.

Vysvetlila, že logopédia je vedný odbor, ktorého hlavným cieľom je rozbehnúť, podporiť alebo prinavrátiť komunikačnú schopnosť niekomu, kto ju nemá alebo ju stratil. "Logopédia sa zaoberá komunikačnou schopnosťou človeka komplexne, a to od porozumenia reči cez tvorbu reči (výslovnosť, slovná zásoba, gramatická stavba reči, rozprávačské schopnosti, plynulosť, hlas a iné) až po schopnosti čítať a písať," ozrejmila Šteňová.