Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

I. VAVERKOVÁ: Sme v strese, zle sa stravujeme, nehýbeme sa

Ilustračné foto Foto: TASR

U strednej generácie spôsobuje problém v stravovaní stres, nedostatok času na jedlo a nekvalitné potraviny.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Výžive, jej vplyvu na zdravie a bezpečnosti potravín sa dnes venovali odborníci na tlačovej konferencii v Bratislave, ktorú zorganizovalo Združenie pre zdravie a výživu. Podľa ich skúseností so stravou súvisí stále viac ochorení. Zvyšuje sa príjem nevhodných tukov, cukrov, sladených nápojov, znižuje sa konzumácia zeleniny a ovocia. Napriek tomu, že je spotrebiteľ stále viac informovaný o stravovaní, musí čeliť viacerým protichodným tvrdeniam a navyše nie všetky informácie o potravinách sú pravdivé. Problém vidia najmä v tom, že si vyberáme potraviny s nevhodným zložením, konzumujeme ich v nesprávnom pomere alebo nadbytočne.

Podľa praktickej lekárky a viceprezidentky Komory všeobecných lekárov Ivety Vaverkovej je strava a jej zloženie dôležitá už od narodenia. "Základný stravovací vzorec dostávam už v rodine, tam sa naučím, či budem jesť viac chleba alebo zeleniny, či sa budem alebo nebudem hýbať, či sa stretneme ako rodina pri stole a vychutnáme si zdravé jedlo alebo to bude o rýchlom občerstvení."

Potraviny podľa odborníčky dokážu významne ovplyvniť a zmeniť funkciu génov. Nadbytok stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení, ako sú obezita, vysoký tlak, infarkt, mozgové príhody, ochorenia kardiovaskulárneho systému, chrupu a pečene. "Za epidémiu tretieho tisícročia sa považuje diabetes, nesprávne stravovanie a životný štýl má vplyv aj na rozvoj rakoviny, ktorá začína postihovať aj mladšie vekové kategórie," doplnila. Ďalej upozornila na experimentovanie mladých ľudí s niektorými modernými diétami. "Buď je to extrémna chudosť u dievčat, ďalší extrém sú mladí muži, ktorí ovplyvnení akčnými filmami potrebujú mať veľké svaly. Je to zase nadbytok príjmu výživových doplnkov, najmä nadmerný príjem bielkovín."

U strednej generácie spôsobuje problém v stravovaní stres, nedostatok času na jedlo a nekvalitné potraviny. "Žijeme veľmi rýchly život, nemáme čas sa najesť," tvrdí lekárka a upozorňuje aj na nadmerný príjem alkoholu v rámci odbúrania stresu, stúpajúci trend výskytu arteriálnej hypertenzie, zvýšeného cholesterolu, nadváhy, bolesti chrbtice, zlého držania tela. "To je všetko spôsob života, že sme v strese, zle sa stravujeme, nehýbeme sa," podčiarkla s tým, že pacienti sa začínajú o stravovanie zaujímať, až keď zistia, že majú problém. "Ľudia sa začínajú pýtať a hľadať asi neskoro, bolo by treba začať sa o stravu zaujímať už v detstve, už v rodine," povedala a spomenula aj úlohu štátu v oblasti zdravej výživy, ktorý má vypracované rôzne projekty ako svoje obyvateľstvo uchrániť pred obezitou, vysokým tlakom, onkologickými ochoreniami. "Moja skúsenosť z ambulancie je taká, že pacienti o tom ani nevedia. Väčšinou si nájdu informácie v rámci internetu, v časopisoch, sú rôzne kuchárky, ktoré práve letia. Občas zaregistrujú nejaké edukačné kampane, ale hlbšie informácie nemajú." Lekárka ďalej radí, aby sa spotrebitelia pri nákupe potravinových výrobkov naučili čítať ich zloženie, dbali na svoj vzťah k jedlu a nespoliehali sa na účinok tabletiek. Nabáda k ochote zmeniť životný štýl. "Každý si musíme urobiť poriadok sám so sebou. Vyžaduje to disciplínu, vytrvalosť a pocit, že je to pre mňa a je to moje životné rozhodnutie, môj životný štýl," uviedla pre TASR Iveta Vaverková.

Fenomén "informačného terorizmu" v oblasti potravín priblížil Ján Štulc, vedúci Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Podľa neho počet poplašných a nekvalifikovaných správ o potravinách narastá. "Na jednej strane sú to falošné poplachy a na druhej výsledok konkurenčného boja. Slovenskí spotrebitelia sú už viacej vzdelaní a počet žiadostí o informácie rovnako rastie," doplnil s tým, že potravinové tvrdenia v kompetencii Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) treba odlišovať od reklamných kampaní. Štulc sa vyjadril aj na margo najčastejších sťažností na kvalitu potravín zo strany spotrebiteľov: "Sú to prifarbované ochutené vody, nekvalitné cukrovinky a alkohol."