Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovensku chýbajú pediatri, študenti medicíny o odbor záujem nemajú

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Iné odbory sú pre študentov finančne atraktívnejšie.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Pokiaľ bude pokračovať "ignorácia" výchovy ďalších pediatrov, podľa Kataríny Šimovičovej zo Slovenskej pediatrickej spoločnosti môže sa stať, že slovenské deti nebude mať kto ošetrovať. Poukázala, že pediatri chýbajú už v súčasnosti. "Hovoríme to už päť až desať rokov, že takýto problém nastane, štát na to nereaguje vôbec," povedala pre TASR.

Poznamenala, že mnohí jej kolegovia majú už vyšší vek a nevládzu pracovať v ambulanciách. Výchova jedného pediatra trvá po promócii minimálne štyri roky, keďže absolventi medicíny končia ako všeobecní lekári a následne si vyberajú špecializáciu. "Až potom môže pracovať ako samostatný lekár, ako sám vojak v poli, pretože v ambulancii je sám, všetky problémy rieši sám a na to potrebuje dobrú erudíciu," skonštatovala Šimovičová.

Klesá aj počet vyšetrení

Myslí si, že situáciu by pomohlo zmeniť zatraktívnenie odboru. "Iné odbory sú finančne atraktívnejšie, pediatria je zaznávaná... Nie je o ňu taký záujem a v ambulantnej sfére je veľmi zle zaplatená," doplnila s tým, že s poisťovňami sa ťažko vyjednáva, keďže držia kasu. V minulosti sa budúci pediatri podchytávali v školách už v prvom ročníku, čo sa dnes však nepraktizuje. Študenti, ktorých láka tento odbor, sú podľa Šimovičovej výnimkou.

Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že počet vyšetrení v pediatrických ambulanciách klesá. "Kým v roku 1990 zaznamenali pediatri vyše 12,3 milióna vyšetrení, v roku 2000 to bolo už necelých 11 miliónov a v roku 2011 nedosiahol tento počet ani sedem miliónov vyšetrení," uvádza NCZI.