Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Súd zrušil zaradenie lieku na rakovinu kože do kategorizačného zoznamu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jeho zaradenie do zoznamu liekov hradených z verejného zdravotného poistenia musí rezort zdravotníctva opätovne posúdiť.

Bratislava 28. marca (TASR) – Inovatívny liek Keytruda na liečbu metastatického malígneho melanómu nebude zatiaľ zaradený do zoznamu liekov, ktoré sa uhrádzajú z verejného zdravotného poistenia. Ešte vo februári o tom rozhodol Krajský súd (KS) v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Liek bude možné pacientom zatiaľ uhrádzať cez tzv. výnimky.

Na základe rozhodnutia súdu musí ministerstvo zdravotníctva vyradiť tento liek zo zoznamu kategorizovaných liekov od 1. apríla. Jeho zaradenie do zoznamu liekov hradených z verejného zdravotného poistenia musí rezort zdravotníctva opätovne posúdiť.

"Ministerstvo zdravotníctva je v aktívnom konaní s účastníkmi tohto sporu, výrobcom lieku a zdravotnými poisťovňami, s cieľom zabezpečiť kontinuitu v dostupnosti liečby počas prechodného obdobia, v ktorom sa liek bude opätovne posudzovať," reagoval minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Liek bude podľa ministerstva v nasledujúcom prechodnom období pred jeho opätovným posudzovaním hradený v rámci tzv. výnimiek. "Výrobca lieku, ako aj zdravotné poisťovne jednoznačne deklarovali vôľu nájsť spoločné riešenie pre zachovanie dostupnosti tejto liečby pre pacientov, ktorí sú liekom aktuálne liečení, ako aj pre novodiagnostikovaných pacientov, ktorí môžu v blízkej budúcnosti takúto liečbu potrebovať," uviedol štátny tajomník MZ SR Róbert Babeľa.