Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ŠÚKL: Lieky pre dospelých sa nemôžu vždy podávať aj deťom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

ŠÚKL upozornil, že pri podávaní lieku deťom sa treba riadiť pokynmi lekára, v prípade voľnopredajného lieku lekárnika.

Bratislava 13. júla (TASR) - Nie všetky lieky určené pre dospelých sa môžu podávať deťom, a to ani vtedy, keď sa zmenší ich dávka. Na sociálnej sieti na to upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Detskí pacienti by podľa neho napríklad nemali užívať lieky, ktoré ovplyvňujú vývin kostry, mozgu, obličiek či iných dôležitých orgánov. "Dieťa nemusí mať dostatočne vyvinuté orgány, ktoré zodpovedajú za spracovanie lieku v tele či za jeho vylúčenie," priblížil.

ŠÚKL upozornil, že pri podávaní lieku deťom sa treba riadiť pokynmi lekára, v prípade voľnopredajného lieku lekárnika. Informácie o tom, či je liek vhodný aj pre deti, sa nachádzajú aj v príbalovom letáku. "Nájdete v ňom, od akého veku, prípadne hmotnosti, sa liek môže podať. Spravidla je potrebné v závislosti od veku či hmotnosti aj vypočítať dávku lieku," ozrejmil.

Z voľnopredajných liekov detským a dospievajúcim pacientom podľa ústavu nemajú podávať niektoré druhy analgetík či antipyretík, napríklad tie s obsahom kyseliny acetylsalicylovej alebo diklofenaku.