Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ŠÚKL sťahuje z trhu kvapky do očí Betalmic

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Používajú sa u dospelých na zníženie zvýšeného vnútroočného tlaku, u pacientov s chronickým glaukómom s otvoreným uhlom alebo očnou hypertenziou.

Bratislava 9. júla (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z trhu kvapky do očí Betalmic. Dôvodom je výsledok skúšky mimo schválenú špecifikáciu v parametri obsah nečistôt. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Konkrétne ide o šarže 3901208, 3902204 a 3902201. Očné kvapky obsahujú látku betaxolol, ktorá znižuje tlak v očiach. Používajú sa u dospelých na zníženie zvýšeného vnútroočného tlaku, u pacientov s chronickým glaukómom s otvoreným uhlom alebo očnou hypertenziou. Môžu sa používať samostatne alebo v kombinácii s ďalšími očnými instiláciami, ktoré znižujú vnútroočný tlak.

Štátny ústav ubezpečil, že na slovenskom trhu sú pre pacientov k dispozícii iné lieky s rovnakou účinnou látkou a ďalšie terapeutické náhrady v podobe liekov určených na rovnaké indikácie. O ďalšej liečbe je podľa odborníkov nutné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.