Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

MEDZI DEŤMI SA ŠÍRI NEBEZPEČNÁ VÝZVA: Môže viesť k otrave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas výzvy majú deti užiť všetky voľnopredajné lieky, ktoré majú doma, a reakciu organizmu následne natočiť na sociálnu sieť.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) varuje pred nekontrolovaným a nadmerným užívaním paracetamolu. Medzi deťmi sa šíri tzv. paracetamolová výzva. Ústav na to upozornil na sociálnej sieti. Neliečená otrava daným liečivom môže podľa neho viesť až k úmrtiu pacienta.

"Paracetamol je jedno z najrozšírenejších liečiv proti bolesti a horúčke. Nájdeme ho v širokom spektre voľnopredajných analgetík či antipyretík. Pri užívaní liekov s obsahom daného liečiva je však nutná opatrnosť a obozretnosť," uviedol ústav.

Pri neliečenej otrave podľa neho dochádza k zlyhávaniu obličiek, pečene a poruchám vedomia, čo môže viesť až k úmrtiu pacienta. Medzi príznaky otravy patrí nevoľnosť, vracanie, potenie, ospanlivosť či apatia. ŠÚKL upozornil aj na bezpríznakovú fázu otravy. "Dochádza vtedy k prechodnému zlepšeniu stavu pacienta, čo môže negatívne ovplyvniť diagnostiku. Príznaky sa však zvyčajne po dvoch dňoch vrátia vo vyššej intenzite," spresnil.

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) minulý mesiac informovali, že zaznamenali zvýšený počet detí úmyselne intoxikovaných liekmi s obsahom paracetamolu. Medzi deťmi sa podľa ŠÚKL šíri tzv. paracetamolová výzva. Počas nej majú deti užiť všetky voľnopredajné lieky, ktoré majú doma, a reakciu organizmu následne natočiť na sociálnu sieť.