Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

POZOR: Voľnopredajné lieky a výživové doplnky nie sú to isté

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lieky slúžia na prevenciu vzniku a liečbu ochorenia, obsahujú jednu alebo viac účinných látok a musia prejsť niekoľkými fázami klinického skúšania.

Bratislava 26. februára (TASR) - Medzi voľnopredajnými liekmi a výživovými doplnkami je viacero rozdielov. Ani pri výživových doplnkoch však netreba zabúdať na správne dávkovanie a prípadné reakcie s inými liekmi či doplnkami. Na sociálnej sieti to pripomenul Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Lieky slúžia na prevenciu vzniku a liečbu ochorenia, obsahujú jednu alebo viac účinných látok a musia prejsť niekoľkými fázami klinického skúšania. Dohľad nad všetkými liekmi, vrátane tých voľnopredajných, vykonáva ŠÚKL.

"Výživové doplnky slúžia ako doplnok stravy na podporu a ochranu zdravia, obsahujú koncentrované živiny, napríklad vitamíny alebo minerály, nemusia prejsť klinickým skúšaním a dohľad nad nimi vykonáva Úrad verejného zdravotníctva," vysvetlil rozdiel ŠÚKL.

Niektoré vitamíny či minerály môžu byť dostupné vo forme výživových doplnkov aj liekov. Ide napríklad o vitamín C, D alebo horčík. "Ani pri výživových doplnkoch netreba zabúdať na správne dávkovanie a interakcie. S výberom správneho voľnopredajného lieku alebo výživového doplnku vám poradia v ktorejkoľvek lekárni," zdôraznil ŠÚKL.