Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mikas: Surovú hydinu a vajcia treba skladovať mimo iných potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny.

Bratislava 16. januára (TASR) - Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Dôležité je tiež dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a tiež rúk. Pripomína to hlavný hygienik SR Ján Mikas v rámci preventívnych odporúčaní proti vírusu vtáčej chrípky.

Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa Mikasa potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. "Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné," priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.

Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny. "V prípade zmeny správania sa hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil Mikas. Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno tiež zavolať na číslo 112. "Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.)," spresnil.

Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav, pričom v prípade vzniku príznakov chrípky musia bezodkladne kontaktovať lekára. "Určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorého," ozrejmil hygienik.

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

K zoonotickému prenosu na človeka dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou. Ohrozenými sú najmä osoby, ktoré manipulujú s chorými vtákmi alebo hydinou, alebo ich kadávermi. K infekcii najčastejšie dochádza pri kontakte s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, pri starostlivosti o infikovanú hydinu či plávaní alebo kúpaní sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch. "Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá," dodal Mikas.