Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Belasý motýľ opäť pomôže svalovým dystrofikom

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky.

Bratislava 19. mája (TASR) - Pomoc ľuďom so svalovou dystrofiou je cieľom 14. ročníka kampane Belasý motýľ, súčasťou ktorej bude v máji viacero sprievodných podujatí.

Má za cieľ šíriť osvetu a získať finančné prostriedky na sociálnu pomoc a nákup kompenzačných pomôcok pre chorých.

V súvislosti s kampaňou sa už uskutočnil krst rozprávkovej knižky Stratený princ z pera autoriek so svalovým ochorením. Vo štvrtok 22. mája bude Koncert belasého motýľa v Námestove, rovnako aj 5. júna v Bratislave. V predposledný májový deň asi v 60 mestách sa uskutoční Deň ľudí so svalovou dystrofiou. V uliciach sa budú rozdávať informačné letáky a belasí motýlikovia. O deň neskôr sa na podporu ľudí so svalovou dystrofiou bude konať jazda motorkárov centrom hlavného mesta.

Ľudí s týmto ochorením možno podporiť cez verejnú zbierku. Prispieť možno do nej on-line cez webovú stránku www.belasymotyl.sk i osobne do pokladničiek počas Dňa ľudí so svalovou dystrofiou. Peniaze tiež možno zaslať na číslo účtu 2625341277/1100 alebo zaslaním darcovskej SMS s textom DMS MOTYL na číslo 877. Cena je dve eurá.

Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie. Ochorenie má postupne zhoršujúci sa priebeh a je nevyliečiteľné.