Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Švédsko varovalo skautov, že si z Japonska mohli priviezť meningitídu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Asi 30.000 skautov z celého sveta, vrátane Slovákov, sa zúčastnilo v dňoch 28. júla až 8. augusta na Svetovom skautskom jamboree v Kirara-hame v západnom Japonsku.

Štokholm 18. augusta (TASR) - Švédsky úrad verejného zdravotníctva vyzval 1900 skautov, ktorí sa vrátili z 23. Svetového skautského jamboree v Japonsku, aby vyhľadali lekára, pretože sa mohli nakaziť meningitídou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Asi 30.000 skautov z celého sveta, vrátane Slovákov, sa zúčastnilo v dňoch 28. júla až 8. augusta na Svetovom skautskom jamboree v Kirara-hame v západnom Japonsku.

Švédsky úrad verejného zdravotníctva v pondelok potvrdil, že jeden švédsky účastník sa pravdepodobne nakazil meningitídou v Japonsku. Dva ďalšie prípady zatiaľ preverujú. Troch nakazených skautov podľa úradu evidujú aj v Škótsku.

Japonská skautská organizácia potvrdila, že vie o prípadoch meningitídy v Škótsku a varovala skautov, ktorí táborili v blízkosti Škótov - menovite skupiny zo Švédska, Švajčiarska, Francúzska, Fínska, USA a Japonska.

Švédsky úrad verejného zdravotníctva vyzval vracajúcich sa účastníkov, aby preventívne vyhľadali lekára, aj keď sa necítia byť chorí.

Meningitída je bakteriálna infekcia, ktorá spôsobuje zápal mozgových blán. Toto akútne infekčné ochorenie napáda najčastejšie deti a tínedžerov a môže spôsobiť úmrtie už aj v priebehu niekoľkých hodín.

Názov „jamboree“ vymyslel sir Robert Baden-Powell, zakladateľ svetového skautského hnutia. Údajne je zložené zo svahilského priateľského pozdravu „jambo“ a slova „corroboree“, pochádzajúceho z domorodých austrálskych jazykov, ktoré znamená „slávnostné stretnutie”.