Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetová banka si stanovila cieľ sprístupniť zdravotnú starostlivosť

Lekár kontroluje žene tlak Foto: TASR/AP

Výdavky na zdravotnú starostlivosť každoročne ožobráčia zhruba 100 milióna ľudí. SB a Svetová zdravotná organizácia plánujú znížiť tento počet roku 2020 na polovicu.

Tokio 6. decembra (TASR) - Zabezpečiť širší prístup k cenovo dostupnej zdravotnej starostlivosti je rozhodujúci faktor pre zmiernenie chudoby a podporu hospodárskeho rastu, povedal dnes prezident Svetovej banky (SB) Jim Yong Kim. Oznamoval ambiciózne ciele, ktoré majú zabrániť prepuknutiu chronických chorôb a liečiť ich v rozvojových krajinách, informovala agentúra Associated Press.

Výdavky na zdravotnú starostlivosť každoročne ožobráčia zhruba 100 milióna ľudí. SB a Svetová zdravotná organizácia plánujú znížiť tento počet do roku 2020 na polovicu a do roku 2030 ho celkom eliminovať.

Mnohí experti dospeli k záveru, že poskytovanie všeobecnej zdravotnej starostlivosti je životne dôležité pre hospodársky rozvoj, citovala agentúra Associated Press odborníkov na konferencii v Tokiu.

Japonsko, ktoré rozšírilo jej poskytovanie na celú svoju populáciu v roku 1961, malo z tejto investície obrovský prospech, pretože pevné verejné zdravie podporilo rozvoj vysoko produktívnej strednej triedy, povedal Kim.

"Faktom je, že sa Japonsko zaviazalo k všeobecnej zdravotnej starostlivosti keď jeho príjem na osobu nebol na najvyššie úrovni a mnohí ľudia si mysleli, že si to nemôže dovoliť," pokračoval Kim.

SB a WHO majú súčasne v úmysle zdvojnásobiť prístup k dostupným základným službám ako je napríklad očkovanie či pôrod na 80 percent chudobnej populácie v rozvojových krajinách do roku 2020. Do roku 2030 by táto časť populácie mala byť tiež schopná získať ošetrenie zranení a chronických problémov ako je vysoký tlak, cukrovka či mentálne choroby.

Lepšie verejné zdravie si vyžaduje tiež investície do vzdelávania, sociálnej starostlivosti, dopravy, vody a hygieny.

"Všeobecná zdravotná starostlivosť je finančne zvládnuteľná a dáva ekonomicky zmysel," povedala generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. "Je to definitívne vyjadrenie spravodlivosti. Ľudia nebudú ponechaní zomrieť," dodala.