Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas Svetového dňa obličiek budú vyšetrovať bezplatne aj v K. Chlmci

Ilustračné foto Foto: TASR/Archív

Všetky dialyzačné strediská a nefrologické ambulancie skupiny B. Braun Avitum budú otvorené na Svetový deň obličiek, a to vo štvrtok 12. marca od 8. do 15. hodiny.

Kráľovský Chlmec 10. marca (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa obličiek otvorí v týchto dňoch svoje brány pre verejnosť aj Dialyzačné stredisko B. Braun Avitum v meste Kráľovský Chlmec. Môžu ho navštíviť, podobne ako aj na iných miestach Slovenska, všetci záujemcovia o preventívne vyšetrenia, ktoré budú realizované bezplatne a bez potreby predošlého objednávania sa.

Uvedené vyšetrenie nezaberie v ordinácii viac ako desať minút. Zdravotníci budú u jednotlivcov najprv zisťovať ich základné telesné parametre - vek, výška, hmotnosť, následne pristúpia k meraniu tlaku a určovaniu rizikových faktorov, akými sú napríklad fajčenie, cukrovka či genetické dispozície.

"Neskôr ľuďom odoberieme kvapôčku krvi a vzorku moču. Na to, aby sme zistili, či sú obličky v poriadku, alebo bude potrebné ďalšie podrobné vyšetrenie, to vo väčšine prípadov stačí. Veľkú časť ochorení, aj keď bohužiaľ nie všetky, možno týmto spôsobom zachytiť," uviedla na margo pripravovaných bezplatných vyšetrení hlavná lekárka Dialyzačného strediska v Kráľovskom Chlmci Anikó Oroszová.

Všetky dialyzačné strediská a nefrologické ambulancie skupiny B. Braun Avitum budú otvorené na Svetový deň obličiek, a to vo štvrtok 12. marca od 8. do 15. hodiny. Na vyšetrenie sa chystá aj herec Peter Nádasdi. "Som narodený v znamení Váh a hovorí sa, že práve toto znamenie je na ochorenie obličiek náchylné. Preto som sa rozhodol podporiť Svetový deň obličiek okrem iného aj tým, že sa sám nechám vyšetriť. Som zvedavý, ako to dopadne," podotkol Nádasdi.

V rámci podpory prevencie odštartoval na sklonku februára tohto roka aj česko-slovenský projekt s názvom Obličková kalkulačka. Internetové stránky www.ledvinovakalkulacka.cz a www.oblickovakalkulacka.sk sú zamerané na prevenciu ochorenia obličiek a sú dostupné pre každého. Vyplnenie 17 základných otázok zaberie testovanému maximálne 10 minút. Najskôr sa rovnako ako u lekára vyplnia základné telesné parametre a potom sa analyzujú rizikové faktory. Výsledok on-line testu je rozdelený do troch kategórií podľa rizikovosti ochorenia v prípade toho-ktorého jednotlivca.

Dialýza v Kráľovskom Chlmci patrí do zmienenej skupiny, rovnako aj podobné pracoviská v Zlatých Moravciach, Myjave a v Senici, od októbra minulého roka. V Chlmci podstupuje v tomto období dialýzu približne päťdesiatka pacientov. V krátkom čase tam chcú prejsť z dvojzmennej na trojzmennú prevádzku. "Do konca roka 2016 sa plánuje výmena existujúceho prístrojového parku za nový, moderný. Už teraz pracujeme s piatimi novými prístrojmi," priblížila lekárka Oroszová.