Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetový deň proti rakovine ukazuje na odstrániteľné príčiny jej vzniku

Symbol boja proti rakovine. Foto: TASR

Cieľom tohto dňa je každoročne zabrániť miliónom úmrtí, ktorým sa dá predísť zvyšovaním povedomia a zlepšovaním vzdelávania.

Bratislava 4. februára (TASR) - Svetový deň proti rakovine, pripadajúci na sobotu, poukazuje na príčiny jej vzniku, ktoré možno odstrániť. Liga proti rakovine pripomína, že takmer polovicu úmrtí na rakovinu v roku 2019 spôsobili modifikovateľné rizikové faktory - fajčenie, užívanie alkoholu a obezita. Svetový deň každoročne vyhlasuje Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC).

Cieľom tohto dňa je každoročne zabrániť miliónom úmrtí, ktorým sa dá predísť zvyšovaním povedomia a zlepšovaním vzdelávania. "UICC vyzýva vlády po celom svete, aby zabránili miliónom úmrtí súvisiacich s rakovinou - užívanie tabaku, konzumácia alkoholu a ultraspracovaných potravín, vrátane sladkých nápojov - prostredníctvom zvýšeného zdaňovania, obmedzenej reklamy, lepšieho označovania a verejného vzdelávania," uviedla liga.

Vysvetlila, že sladené nápoje a ultraspracované potraviny sú známymi faktormi, ktoré spôsobujú obezitu, definovanú ako BMI nad 30 a podobne ako tabak a alkohol sú potenciálne návykové. "Tieto produkty sú predávané spoločnosťami, ktorých komerčné záujmy často prevažujú nad obavami globálneho zdravia," skonštatovala organizácia.

Liga zároveň pripomína, že pre onkologických pacientov je na telefónnom čísle 0800 118 811 k dispozícii bezplatná linka, kde sa môžu obrátiť na odborníkov. "Ak potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, Onkoporadňa Ligy proti rakovine slúži práve na možnosť využitia najbližšieho kontaktu s odborníkmi na rôzne témy," priblížila výkonná riaditeľka organizácie Eva Kováčová.