Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rozdajme spolu symbol boja proti HIV/AIDS

Foto: OZ Hivpomoc.sk

Celý svet si 1. decembra pripomína boj proti HIV/AIDS.

Bratislava 27. novembra (OTS) - Aj Bratislava si dňa 1.12. pripomenie svetový deň boja proti HIV/AIDS prostredníctvom dobrovoľníkov, ktorí v nákupných centrách Bratislavy budú rozdávať tento symbol – červenú stužku. Nebojte sa aj Vy a pripnite si symbol „červenú stužku“ a vyjadrite solidaritu s ľuďmi, ktorých sa týka problematika HIV/AIDS.

OZ Hivpomoc.sk v spolupráci s Bratislavským Spolkom Medikov a s podporou kancelárie WHO na Slovensku pripomenie tento významný a dôležitý deň aj obyvateľom Bratislavy.

Dobrovoľníci Vám bezplatne poskytnú červenú stužku, poskytnú informácie o možnosti prenosu HIV, poskytnú informácie ako a kde sa nechať otestovať, prípadne zodpovedia rôzne otázky, poskytnú Vám informačné materiály na tému HIV/AIDS.

Dobrovoľníkov môžete stretnúť v nákupných centrách OC Avion Shopping Park, OC Danubia, OC Central a taktiež na Hlavnej Železničnej stanici v Bratislave. Bez ich podpory by nebolo možné uskutočniť túto myšlienku.

Foto: OZ Hivpomoc.sk
Červená stužka ako symbol boja proti AIDS vznikla v roku 1991 v New Yorku a jej autori zostali navždy v anonymite. Stala sa celosvetový symbol boja proti AIDS. Prostredníctvom červenej farby vyjadruje lásku, nádej, starostlivosť a záujem. Jej farba vyjadruje aj spojenie s krvou ako forma prenosu HIV.

Na Slovensku žije viac ako 470 občanov SR, ktorým potvrdili prítomnosť vírusu HIV v krvi, celkový počet infikovaných vírusom HIV vrátane cudzincov je viac ako 560 ľudí. HIV pozitívni pacienti sú síce v súčasnej dobe nevyliečiteľní, ale úspešne liečiteľní. Včasnou liečbou sa ich život výrazne skvalitní a predĺži. Najviac prípadov HIV je v Bratislavskom kraji, kde je aktuálne 209 prípadov HIV infikovaných pacientov. Podľa odborných odhadov je počet ľudí žijúcich s HIV niekoľkonásobne vyšší,. Niektorí ľudia sa boja testov, vyhýbajú sa im, alebo žijú v domnienke, že ich sa to netýka.

Na Slovensku je dostupné bezplatné číslo 0800 448 448, na ktorom dostanete informácie, kde sa nechať otestovať, kedy absolvovať testy, či iné informácie.
Foto: OZ Hivpomoc.sk