Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Systém z kliniky neonatológie DFN v Košiciach má cenu za technológie

Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach Foto: TASR/František Iván

Projekt Vizualizácia ultrazvukových nálezov u kriticky chorých novorodencov získal špeciálnu cenu za technológie na Medzinárodnom kongrese ITAPA, ktorý sa vo štvrtok (25.10.) skončil v Bratislave.

Košice 26. októbra (TASR) - Unikátny systém moderných informačných technológií využíva klinika neonatológie Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach pri záchrane životov predčasne narodených detí.

Tento projekt s názvom Vizualizácia ultrazvukových nálezov u kriticky chorých novorodencov získal špeciálnu cenu za technológie na Medzinárodnom kongrese ITAPA, ktorý sa vo štvrtok (25.10.) skončil v Bratislave.

Riešenie, prezentované na konferencii, využíva prepojenie tabletov s technológiami spoločnosti Intel s informačným systémom kliniky, ktoré poskytuje službukonajúcim lekárom a sestrám okamžitý prístup k dôležitým informáciám o stave pacientov. Jednoduchým pohybom prstov tak dostáva ošetrujúci personál akékoľvek potrebné údaje, či už ide o aktuálne záznamy z ultrazvuku alebo iných obrazových dát, v priebehu niekoľkých sekúnd priamo do dlane, čo neraz napomáha pri okamžitom rozhodovaní a záchrane života.

"Už od roku 2005 experimentujeme v rámci našej kliniky s informačnými technológiami, ktoré sú podľa môjho názoru pri takejto liečbe nenahraditeľné. Až v tomto roku sme však uviedli do života naozaj taký systém, ktorý nám dokáže spoľahlivo a okamžite pomôcť sa spoločne a hlavne správne rozhodnúť," hovorí prednosta kliniky neonatológie DFN Peter Krcho.

Pripomína, že pri starostlivosti o detských pacientov vo veku už od 24. týždňa gravidity rozhodujú naozaj sekundy. Títo pacienti sú totiž odkázaní na výsostne špecializovanú a intenzívnu starostlivosť, bez ktorej by nedokázali prežiť na tomto svete ani niekoľko minút.

"Do budúcna zvažujeme využitie tabletov a ultrabookov pri sprostredkovaní prvej vizuálnej komunikácie rodičky s novorodencom bezprostredne po jeho narodení. Cieľom je 1podpora prvého kontaktu matky s predčasne narodeným dieťatkom. Ten je mimoriadne problematický, keďže po odlúčení sa obaja nachádzajú v kritickom stave," dodal Peter Krcho k ďalším plánom kliniky.