Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Szalayová: Do konca roka potrebujeme pripraviť legislatívu pre reformu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia bude nateraz sledovať, či sa Slovensku podarí do konca roka schváliť zákon týkajúci sa optimalizácie siete nemocníc.

Bratislava 30. júna (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR potrebuje v priebehu najbližšieho pol roka pripraviť legislatívu, ktorá ukotví reformu zdravotníctva. Pre TASR to povedala šéfanalytička pre optimalizáciu siete nemocníc rezortu zdravotníctva Angelika Szalayová.

Vysvetlila, že v rámci najbližšieho mesiaca plánujú intenzívnu komunikáciu s nemocnicami a vyššími územnými celkami. "Chceme ísť po regiónoch a vidieť, ako situácia vyzerá a pozrieť sa na to, akým spôsobom vieme zabezpečiť kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť lokálne," uviedla.

Návrh zákona týkajúci sa reformného plánu by sa mal dostať počas augusta do medzirezortného pripomienkového konania. "Popri tom už pripravujeme legislatívne znenia, kde sme zapracovali pripomienky, ktoré sme doteraz dostali," povedala.

Na jeseň bude v Národnej rade (NR) SR schvaľovanie zákona štandardnou cestou. Paralelne popri tom na ministerstve riešia technickejšie detaily so zástupcami jednotlivých odborností. Určujú sa pravidlá toho, čo má pacient dostať, teda kritériá kvality. Hodnotiť sa bude to, či nemocnice plnia svoje programy, aké majú mať materiálno-technické vybavenie či napríklad to, aký personál musí mať.

Štát na základe kategorizačnej komisie, kde budú aj zástupcovia zdravotných poisťovní, odborných spoločností a zástupcov pacientov, o rok určí a vyhodnotí, kde sa budú aké programy poskytovať. "Následne sa popri tom vytvorí sieť nemocníc tak, aby bola dostupná starostlivosť v určitom dojazde odtiaľ, kde pacient býva," povedala. Výsledkom podľa jej slov bude to, že pacient bude mať vždy v dostatočne blízkom dojazde alebo čase zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebuje.

"Dnes sme svedkami toho, že mnohé z menších nemocníc nevedia prevádzkovať všetky oddelenia, ktoré potrebujú, lebo nemajú dostatok personálu alebo financií. Živelne sa zatvárajú oddelenia v nemocniciach," doplnila s tým, že sa neraz stane, že určitý typ zdravotnej starostlivosti vypadne.

Európska komisia bude nateraz sledovať, či sa Slovensku podarí do konca roka schváliť zákon týkajúci sa optimalizácie siete nemocníc. Práve od plnenia míľnikov závisí aj uvoľnenie financií na dané reformy.